Craiovenii, sfătuiţi să vaccineze copiii împotriva rujeolei şi a rubeolei

0
377

După ce anul trecut Doljul, ca mai toate judeţele din ţară, s-a confruntat cu o adevărată epidemie de rubeolă şi rujeolă, medicii atrag atenţia asupra rolului foarte important pe care îl are vaccinarea în prevenirea unor astfel de probleme medicale. Ieri, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au prezentat câteva data referitoare la acoperirea vaccinală în judeţ, dar şi la nivel naţional. 

În judeţul Dolj, pe parcursul anului trecut şi în prima parte a lui 2013, s-au înregistrat 107 cazuri posibile de rujeolă, din care 88 cazuri (82%) s-au confirmat cu laboratorul, iar 19 s-au infirmat.

În ceea ce priveşte rubeola, primele cazuri în judeţul Dolj s-au înregistrat începând cu luna decembrie a anului 2011, când au fost diagnosticate şase persoane cu această afecţiune. Apoi, în perioada ianuarie – mai 2012 a avut loc o adevărată explozie a numărului de cazuri, nu mai puţin de 1.383 de doljeni fiind suspecţi de rubeolă. În cele din urmă, 97% dintre aceste cazuri, adică 1.332 cazuri s-au confirmat, fie cu laboratorul, fie prin link epidemiologic, iar 3% s-au infirmat. Formele de boală au fost uşoare la majoritatea cazurilor, cu izolare la domiciliu, doar o mică parte din cazuri au necesitând internare în Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.

În privinţa procentului de neprezentare la vaccinare care a constituit una din cauzele neatingerii ţintei de acoperire ROR la 24 de luni (unde este cazul), judeţul Dolj ocupă o poziţie bună, rata de neprezentare fiind doar de 12,5%.

Cu toatea acestea, potrivit epidemiologilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj rămâne un obiectiv atingerea pragului minim de acoperire vaccinală recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Trebuie menţionat faptul că, în România, vaccinarea împotriva rubeolei şi a rujeolei este gratuită fiind inclusă în Programul Naţional de Imunizare.

Refuzul sau neprezentarea, printre cauzele nevaccinării 

După o creştere de aproape 25 de ori a numărului cazurilor de rujeolă şi de aproape 13 ori a incidenţei rubeolei, în 2011 faţă de 2010, statisticile epidemiologice din intervalul noiembrie 2011 – octombrie 2012 indicau o situaţie staţionară în privinţa rujeolei şi o situaţie critică în privinţa rubeolei, România plasându-se printre ţările cu cea mai mare incidenţă în contextul celor 29 de ţări UE/EEA (UE 27 + Norvegia, Islanda).

Incidenţa crescută a rubeolei şi rujeolei în România este, potrivit specialiştilor, direct legată de gradul redus al acoperirii vaccinale la toate vârstele, ceva mai mult de 90% în 2011 şi semnificativ sub ţinta de 95% stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Principalele motive ale nevaccinării conform vârstei au fost insuficienţa stocurilor de vaccin ROR şi neprezentarea sau refuzul vaccinării  la copiii de un an, precum şi la cei de 2 ani.

Săptămâna Europeană a Vaccinării, marcată şi în judeţul Dolj

Tocmai din acest motiv, Săptămâna Europeană a Vaccinării  (EIW), marcată în perioada 22-28 aprilie a.c., are drept temă în 2013 eliminarea rujeolei şi rubeolei. Ambele sunt considerate boli infecţioase, prima foarte contagioasă afectând cu precădere copiii cu vârsta de până la 9 ani, cea de-a doua cu evoluţie mai ales la adolescenţi şi adulţii tineri.

Scopul generic al Săptămânii Europene a Vaccinării în 2013 este stimularea creşterii acoperirii vaccinale, cu precădere la populaţiile vulnerabile sau greu accesibile, în timp ce pe plan naţional efortul trebuie îndreptat către măsurile vaccinale susţinute atât împotriva rubeolei cât şi a rujeolei.

„Începând cu anul 2006, în luna aprilie, în toate ţările Uniunii Europene este marcată Săptămâna Europeană a Vaccinării. Imunizarea trebuie să rămână o prioritate iar un obiectiv rămâne conştientizarea tuturor factorilor cu privire la importanţa imunizării şi asupra creşterii acoperirii vaccinale în rândul copiilor din grupurile defavorizate. Importanţa acestui act medical în prevenirea unor boli sau a unor epidemii este determinantă”, a explicat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.