Intoxicaţia alimentară cu ouă

0
1975

Ouăle roşii sunt unul dintre ingredientele principale ale sărbătorii pascale, însă acestea trebuie consumate cu atenţie pentru a preveni intoxicaţiile alimentare. În plus, ouăle sunt o componentă-cheie a unui mic dejun sănătos. Deşi prezintă o valoare nutriţionala ridicată, ouăle sunt, totodată, foarte perisabile; contaminate cu bacterii, pot produce intoxicaţie alimentară, manifestată prin crampe abdominale şi alte disconforturi. Bacteriile precum salmonella pot fi prezente chiar şi în condiţiile în care oul are coaja intactă.

 

Măsuri de precauţie

Cumpăraţi ouă numai din locuri avizate sanitar şi care sunt depozitate în frigidere. Transportaţi ouăle cât mai rapid la domiciliu şi depozitaţi-le în frigider, în cutia de carton în care le-aţi cumpărat, dar căutaţi cel mai răcoros loc al frigiderului (nu pe uşă). Dacă drumul spre casă durează mai mult de 30 de minute sau este o zi toridă, depozitaţi ouăle într-o cutie frigorifică.

– Nu cumpăraţi ouă care au termenul de valabilitate expirat.

– Cumpăraţi numai ouăle curate şi intacte (care nu prezintă crăpaturi – nici chiar cele care par superficiale) şi căutaţi ştampila cu avizul sanitar-veterinar.

Nu spălaţi ouăle înainte de depozitare, pentru că prin spălare puteţi îndepărta uleiul mineral protector care înveleşte oul, favorizând astfel pătrunderea bacteriilor în ou.

Depozitaţi ouăle în cutia de carton în care le-aţi procurat şi poziţionaţi-le în frigider departe de mâncăruri şi produse cu mirosuri foarte puternice, precum peştele sau ceapa.

Semne şi simptome

Intoxicaţia provocată de consumul de ouă manifestă simptome similare oricărei alte intoxicaţii alimentare, principalele simptome constând în greaţă şi dureri de cap. Simptomele specifice pot varia în funcţie de cauza de contaminare a oului consumat. De exemplu, consumarea de ouă infestate cu Salmonella poate cauza crampe abdominale, diaree, febră şi vărsături, care se pot manifesta pe o perioadă de 2-7 zile. Simptomele pot debuta la 6-48 de ore de la consumarea oului contaminat.

Un alt tip de contaminare, cu staphylococcus aureus, se poate manifesta prin crampe abdominale, greaţă şi vărsături, vomă şi diaree, ce pot dura una-două zile; primele simptome apar după aproximativ 8 ore de la consumare.

Un alt potenţial simptom include dificultăţi de vorbire şi înghiţire, paralizie care se poate extinde la nivelul întregului organism, diaree cu sânge, probleme de vedere – vedere dubla sau inabilitatea de a distinge clar imaginile.

– Crampe abdominale. Apar, de regulă, în acelaşi timp cu febra şi preced instalarea diareei.