Campania de împădurire 2022 – 2026, prin PNRR, prezentată la Craiova

0
689

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat, în această primăvară, o acțiune de promovare, la nivel național, a Campaniei Naționale de Împăduriri 2022-2026, finanţată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu această ocazie, Secretarul de Stat , Ionuț Sorin Banciu, a susţinut o prezentare publică destinată potențialilor beneficiari din județul Dolj, la sediul Prefecturii Dolj . În cadrul întâlnirii, la care au fost invitați și reprezentanții autorităților publice locale și județene, s-au prezentat mai multe detalii în acest sens. Campania a debutat în ziua de 25 noiembrie 2022, iar finalizarea este prevăzută în 2026. Sunt puse la dispoziţie peste 800 de milioane de euro. Ionuţ Sorin Banciu a spus că a ales această zonă de sud deoarece este predispusă fenomenului deşertificării, arătând şi exemple de bune practici în activităţile desfăşurate în Dolj.

Instituţia Prefectului Dolj a fost gazdă, astăzi, pentru prezentarea Campaniei de Împăduriri – 2022 – 2026, pe această zonă de sud, cel care a vorbit despre aspectele respective fiind Secretarul de Stat în MMAP, Ionuţ Sorin Banciu. Dan Diaconu, prefectul judeţului Dolj, cei doi subprefecţi, Nicuşor Roşca şi Mariana Venera Popescu, Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, au fost cei care au fost alături de Ionuţ Sorin Baciu. “Este un plan benefic pentru toată lumea, iar de aceste fonduri pot profita şi persoanele fizice sau Asociaţiile de Proprietari. Suntem într-un judeţ cu potenţial mare de deşertificare, iar, până acum, am mai redus din fenomen, prin împăduriri, şi ne dorim să continuăm procesul. Mai multe detalii vor fi oferite de domnul secretar de stat”, a precizat Dan Diaconu. O problemă foarte importantă a fost cea ridicată de Cosmin Vasile: “Cu toţii ne dorim derularea unor programe cu finanţări europene, iar CJ Dolj este implicat total în acest sens. A demarat acest proiect, extraordinar pentru Dolj. La Dăbuleni, Mârşani sunt astfel de proiecte de bune practici, deja implementate. În judeţul nostru, avem undeva între 10 – 15 % suprafaţă împădurită, media pe ţară apropiindu-se de 35%. Vrem să ajungem în această zonă. Dar, mai sunt probleme. Una dintre ele este cea care se referă la asigurarea perdelelor de protecţie, pe marginea drumurilor. Sunt dificultăţi, inclusiv de cadastrare şi de acceptul proprietarilor de terenuri.  Trebuie găsite soluţii. ”

Accesarea fondurilor de împădurire, la mâna deţinătorilor de terenuri

Planul a fost expus de Ionuţ Sorin Banciu: “Sunt peste 800 de milioane de euro, în acest proiect, care trebuie accesaţi. în jur de 500 de milioane sunt pentru prima împădurire, alte 100 pentru reîmpădurire, plus altele pentru realizarea de spaţii plantate cu arbori în oraşe. Chiar astăzi a fost lansat apelul de depunere de proiecte, în cuantum de 50 de milioane de lei, pentru finanţarea de dezvoltare a pepinierelor. Am ales sudul ţării, pentru că ştiu că aici fenomenul de deşertificare este unul destul de mare. Problema deschisă de domnul preşedinte al CJ Dolj este reală şi trebuie să găsim soluţii legislative de rezolvare. Este necesară diminuarea birocraţiei. Protejarea terenurilor agricole, mai ales în  zona de nisipuri este prioritară, iar, în Dolj, sunt exemple bune în acest sens. Schimbările climatice sunt observabile şi trebuie să luăm măsuri. Sunt prevăzute fonduri pentru despăgubirea deţinătorilor de terenuri, care au fost scoase din suprafaţa agricolă, fiind împădurite “. Întrebat dacă, în acest moment, sunt zone prioritare din Dolj pentru împădurire, Sorin Banciu a răspuns: “Nu putem vorbi de ceva anume. Totul stă la mâna deţinătorilor de terenuri şi ale Unităţilor Administrativ  Teritoriale. Trebuie să aplice aceste programe, să acceseze fonduri. Nu putem trăi fără păduri. De aceea, îi îndemn pe cei din administraţiile publice locale, pe proprietarii sau deţinătorii de terenuri să aplice pentru programele PNRR”.