Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Cu un plan foarte bine gândit, UE poate să își obțină independența energetică de Rusia

0
431
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a susţinut ieri, în cadrul unei emisiuni difuzată de postul naţional, că sancțiunile sunt singura posibilitate de a produce o eventuală schimbare în politica Rusiei. “Da, sancțiunile ne vor afecta și pe noi. De aceea, efortul nostru este în direcția micșorării cât de mult a impactului lor  asupra populației și mediului de afaceri. Comisia Europeană a publicat o comunicare, iar în Parlamentul European lucrăm la măsuri pe termen scurt sau mediu care să conducă la micșorarea dependenței energetice de Federația Rusă. Vom menține țintele trasate prin Pactul Ecologic, dar căutăm noi modalități de a le atinge”, a explicat deputatul european.
Marinescu mai spune că există două curente de opinii: unii doresc să renunțăm acum la combustibilii fosili, alții să avem o perioadă de tranziție în care să revenim la cărbune și la energia nucleară. “Nu trebuie să creem panică pe teme ca aprovizionarea cu hrană. Posibil să fie probleme, dar România produce suficient grâu pentru producția internă, deci ce trebuie să facem, este să nu îl mai exportăm”, a mai spus europarlamentarul român.
Referitor la gaz, Marinescu a spus, tot la TVR că am ratat conducta Nabucco, dar avem conducta BRUA, care este finanțată de UE. Gazul din Marea Neagră este una dintre alternativele luate în calcul de Comisia Europeană pentru înlocuirea gazului rusesc. “Pe termen mediu va fi exploatată o cantitate mai mica,  pe termen lung mai mare. Apoi terminalele de gaz lichefiat (LNG) si interconectarea cu Grecia. Gaz se poate aduce din Nordul Africii, Norvegia și, așa cum am spus România, ca atare țara noastră poate fi parte din soluție. Exista planuri de a atinge ținta de 55% reducere în 2030 pe alte căi, una dintre ele este tolerarea producției de cărbune și amânarea închiderii centralelor nucleare. Dincolo de asta, se va impune asigurarea depozitelor de gaz. Comisia Europeană va veni până în luna aprilie cu o propunere pe această temă. Ideea este ca până în octombrie anul acesta toate statele membre să aibă în depozite 90% din necesarul pentru 2023”, a completat Marian Jean Marinescu.
Eurodeputatul PNL a menţionat şi faptuil că în nici un document oficial al UE nu este menționată renunțarea la gaz. Studiul de impact al Comisiei Europene la Legea Climei spune clar că gazul va conta în continuare, respectiv 13% din necesarul de energie in 2030 va fi obținut din gaz. Și taxonomia publicată la finalul anului trecut menționează atât gazul cât și energia nucleară. Situația  cu care ne confruntăm este una dificilă. Dar nimic important nu se realizează ușor. Cu un plan foarte bine gândit, UE poate să își obțină independența energetică de Rusia”, a subliniat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.