Cantonamentul din Luncă, votat ieri şi revocat azi

0
367

Consilierii municipali s-au întrunit, ieri, într-o şedinţă extraordinară, care a avut trei puncte pe ordinea de zi. Toate cele trei proiecte de hotărâre au fost votate, însă astăzi se revine cu o nouă întâlnire în plen. Aleşii locali sunt chemaţi din nou într-o şedinţă de îndată care are un singur punct de dezbătut: revocarea uneia dintre cele trei hotărâri.

Proiectul cu pricina se referă la aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu  (PUD) pentru construcţiile care urmează să se facă la cantonamentul din Lunca Jiului. Este vorba de un teren de 2.144 de metri pătraţi, aflat în domeniul public al municipiului, pe care urmează să se construiască un imobil format din subsol, parter şi două etaje, cu podul vizitabil – pentru cazare şi servire masă; un al doilea imobil format din parter şi un etaj – pentru administraţie şi încă zece căsuţe.

Documentaţia urbanistică a fost realizată de SC Consarh SRL – urbanist Radu Adrian C. Ionescu şi, potrivit raportului ce însoţeşte proiectul, s-au respectat toate etapele prevăzute de Regulamentul local privind implicarea publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism şi amenajarea teritoriului municipiului Craiova, în sensul că s-au afişat pe site-ul instituţiei documentaţia şi au fost notificaţi toţi deţinătorii de parcele din zonă.

Cu toate acestea, astăzi, Primăria Craiova revine cu o şedinţă de îndată prin care revocă această hotărâre, care a fost aprobată ieri cu trei abţineri din partea consilierilor opoziţiei, Emilian Ștefârţă, Pavel Badea şi Marinel Florescu.

„Nu cred că sunt fructele de aur ca în Prâslea cel voinic”

Tot ieri, un alt proiect de hotărâre care a ridicat discuţii a fost cel referitor la trecerea în inventar a zonei verzi dintre liniile de tramvai.

Consilierul PNL, Marian Vasile, a spus că este vorba de 4.800 de metri liniari de borduri, la o valoare de inventar de 300.000 de lei, ceea ce înseamnă un preţ de 62,5 pe metru liniar. „Nu sunt specialist, m-am uitat şi am identificat borduri similare al căror preţ maxim este 70% din această valoare, în jur de 40 lei pe metru liniar. Aş dori o explicaţie din ce sunt confecţionate aceste borduri, la prima vedere nu par din granit sau din marmură”, a spus consilierul.

Tot în acest proiect, o suprafaţă de 9.850 de metri pătraţi de zonă verde a fost inventariată la valoarea de 3,39 milioane de lei, o sumă despre care consilierul liberal a spus că este exagerat de mare. „Nu sunt horticultor, dar am văzut nişte plante, nu cred că sunt de canabis şi nici cu fructe de aur ca în Prâslea cel voinic. Ce se întâmplă cu această zonă verde care costă 3,5 milioane de lei pe metru pătrat. M-am uitat pe internet şi metrul pătrat de gazon costă în jur de 2 euro”, a mai spus Marian Vasile.

Explicaţiile autorităţilor

Explicaţia autorităţilor locale a fost că, în anul 2002, când s-au inventariat prin hotărâre de guvern toate bunurile din Craiova, această zonă verde a fost trecută la valoarea de 3,30 milioane de lei, iar diferenţa de acum este doar de 29.000 de lei.

Este o valoare de 3,30 milioane de lei, care este valoarea veche de inventar, iar valoarea actualizată, cu investiţiile realizate în proiectul pe fondurile europene, este de 3,35 milioane de lei. Deci este o diferenţă de 29.000 de lei, şi nu de 3 milioane”, a explicat Ionuţ Cristian Gâlea, de la Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Craiova.

Ovidiu Mischianu, juristul-şef al Primăriei Craiova a arătat că s-a majorat şi suprafaţa de la 9.350 de metri pătraţi la 9.850 de metri pătraţi. „Deci suprafaţa de teren pentru care este nevoie de majorarea aceasta creşte cu 500 de metri pătraţi. Pe cale de consecinţă creşte şi valoarea de inventar”, a precizat Mischianu.

„Mă voi abţine pentru că nu pot să introduc, ca valoare de inventar, spaţii verzi în Craiova cu 3,5 milioane de lei pe metru pătrat. Sunt între liniile de tranmvai, le pot vedea orice craiovean sau turist care trece prin Craiova, 3,5 milioane de lei pentru două fire de iarbă”, a replicat Marian Vasile, care s-a abţinut de la vot, ca şi consilierul independent Ionel Pană.