Recital extraordinar Enescu – Bartók susţinut de doi muzicieni din Ungaria

0
789

Recital extraordinar „Enescu – Bartok: 130 de ani de la naşterea compozitorilor”, astă-seară, începând cu ora 19.00, la Filarmonica „Oltenia”. Invitaţi sunt doi muzicieni din Ungaria: Antal Szalai (vioară) – laureat al Concursului Internaţional „George Enescu”, şi József Balog (pian). Împreună, aceştia au concertat, cu un deosebit succes, de-a lungul timpului, în foarte multe locuri din întreaga lume – se pot mândri că au cântat publicului din New York, Hong Kong sau Vancouver. De asemenea, au cântat cu celebrele Orchestre Simfonice de la Viena şi Berlin. Pe scena craioveană interpretează Sonata în Mi minor, op. posth. şi Dansuri ungare (aranj. Joseph Szigeti), de Béla Bartók, Sonata nr. 2 în Fa minor, op. 6 şi Sonata nr. 3 în La minor, op. 25, „în caracter popular românesc”, de George Enescu.

Antal Szalai cântă pe o vioară Stradivarius din anul 1733, care i-a aparţinut violonistului György Garay, instrumentul fiindu-i împrumutat lui Antal Szalai de un sponsor privat. Din 2003, József Balog predă pian şi canto la Universitatea de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În anul 2005, Ministerul Culturii din Ungaria i-a decernat Premiul „Annie Fischer”.

Descris de legendarul violonist Igor Oistrakh ca fiind „un violonist excepţional, cu o tehnică perfectă, ton frumos, autentică fineţe muzicală şi maturitate, precum şi o personalitate nobilă”, Antal Szalai este unul dintre cei mai incitanţi şi expresivi artişti de pe scena muzicală internaţională. Exponent al celor mai rafinate tradiţii – consacrate de cei mai mari violonişti ai secolului al XX-lea, Antal Szalai este un reprezentant unic al soliştilor tineri din actuala generaţie de muzicieni. Născut la Budapesta, în 1981, a fost recunoscut de timpuriu ca fiind un copil-minune, cu extraordinare abilităţi muzicale, cum ar fi pitch perfect şi un uimitor talent improvizatoric.

Este câştigător al celor mai prestigioase Concursuri Internaţionale de Vioară, dintre care amintim „Regina Elisabeta” (Belgia), Indianapolis (SUA), „Fritz Kreisler” (Austria), „George Enescu” (România), „Henryk Szeryng” (Mexico), „Niccolò Paganini” (Rusia), „Rodolfo Lipizer” (Italia), „Tibor Varga” şi Sion – Valais (Elveţia) „Valsesia Musica” (Italia). În pofida vârstei tinere, repertoriul său depăşeşte 25 de lucrări concertante – de la Bach şi Vivaldi până la compoziţii celebre ale secolului al XX-lea (Nielsen, Haciaturian, Bartók ş.a.). Cea mai recentă înregistrare a sa, realizată de Brilliant Classics în octombrie 2010, cuprinde trei Sonate pentru vioară de George Enescu, interpretate împreună cu valorosul său partener de recital, pianistul József Balog, alături de care concertează de la vârsta de opt ani.

Antal Szalai cântă pe o vioară Stradivarius din anul 1733, care i-a aparţinut violonistului György Garay, instrumentul fiindu-i împrumutat lui Antal Szalai de un sponsor privat.

Recunoscut ca unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai generaţiei sale, József Balog s-a născut în 1979, la Budapesta. Sub îndrumarea tatălui său, a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. A obţinut Diploma de Licenţă (specializarea muzică de cameră) la Universitatea de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, iar în 2004 – Diploma pentru pianist de concert. Alături de repertoriul standard de pian, interpretează lucrări ale compozitorilor neglijaţi, cum ar fi Burghardt, Bentzon şi Tansman; de asemenea, în concertele sale abordează muzica de jazz şi propriile sale transcripţii.

A participat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, unde a câştigat premii importante: Premiul I la Concursul Internaţional „Bartók – Liszt” (Budapesta, 2001), Marele Premiu la Concursul „Aleksander Tansman” (Łódź/Polonia, 2002), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Johannes Brahms” (Pörtschach/Germania, 2004), Premiul special al presei „pentru cea mai bună interpretare a Sonatei pentru pian de Listz” la Concursul Internaţional „Franz Liszt” (Utrecht/Olanda, 2005), Premiul I la Concursul Internaţional „Franz Liszt” (Pécs/Ungaria, 2007) şi Premiul al II-lea al Concursului Internaţional de Pian „Carlo Soliva” (Casale Monferrato/Italia, 2008).

Din 2003, József Balog predă pian şi canto la Universitatea de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În anul 2005, Ministerul Culturii din Ungaria i-a decernat Premiul „Annie Fischer”.

 

Bela Bartok

Una dintre cele mai originale personalităţi muzicale ale secolului al XX-lea, Béla Bartók s-a născut în 1881, la Nagyszentmiklós (actualmente, localitatea Sânnicolaul Mare). Şi-a început studiile muzicale la Pressburg (acum Bratislava, Slovacia), predând apoi pianul în cadrul Academiei Regale de Muzică din Budapesta (1907-1934). În perioada 1934-1940 a desfăşurat o intensă activitate documentaristică în cadrul Academiei de Ştiinţe, după care a emigrat în SUA, unde a realizat importante proiecte de cercetare în domeniul muzicii la Universitatea „Columbia” (1940-1941) şi a predat muzica la New York, oraş în care a şi murit de leucemie, la 26 septembrie 1945.

George Enescu

Printre elevii lui George Enescu (1881-1955) s-au numărat violoniştii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux şi Yehudi Menuhin. Acesta din urmă, virtuoz cu o profundă cultură umanistă, a păstrat un adevărat cult şi o profundă afecţiune pentru Enescu, considerându-l părintele său spiritual: „Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. Caracterul său şi figura sa sunt gravate în sufletul meu ca un arbore sau un munte din Sinaia. Rădăcinile puternice şi nobleţea sufletului său sunt provenite din propria lui ţară, o ţară de inegalată frumuseţe.”