Proiect Erasmus +, desfăşurat de Asociaţia Contab Etic Expert din Craiova, în Malta, pentru educaţie

0
764
În perioada 12-16 februarie 2024, Asociaţia Contab Etic Expert , în cadrul activitatii de management a proiectului Erasmus+ „Let’s all go to  the theatre of european dreams!”,  a participat alături de partenerii din Anglia, Turcia, Croaţia, Grecia , Bulgaria la mobilitatea din Malta desfăşurată la Newark School, şcoală implicată în 14 proiecte Erasmus.
“Am văzut ce înseamnă  educaţie de calitate desfăşurată într-un mediu sigur, deşi şcoala are copii de toate naţionalităţile . Vizita preşedintelui maltez ne-a găsit în toiul activităţilor şi a încununat tot efortul nostru. Gazdele,  împreună cu partenerul englez,  au împărtăşit  cu noi elemente esenţiale legate de filosofia copilului (P4C) şi încredere bazată pe proiecte. Am stabilit ultimele detalii de management şi am petrecut cele mai frumoase clipe alături de toţi partenerii care ne-au devenit prieteni pe viaţă. Mulţumim Erasmus pentru oportunitatea unei experiente  de neuitat!”, a precizat Lilia Dumitru, preşedintele Asociaţiei.
Întâlnire cu preşedintele Maltei
Vizita  la Newark School Malta a avut parte şi de un moment emoţionant – întâlnirea cu presedintele Maltei, în data de 15 februarie 2024. “Echipa ROMÂNIEI a dăruit preşedintelui un album despre CRAIOVA ,autorul  fiind domnul MIHAI MORĂREŢU, primit cu mulţumiri şi felicitări.  A fost o adevărată plăcere să ne întâlnim cu preşedintele , prima doamnă, cu toți acei elevi; profesori de diferite naționalități”, a mai spus Lilia Dumitru.

Barierele din educaţie

Preocupata de barierele care intervin în  educaţie şi în sistemele de formare, şi pentru că este mereu în  căutare de noi soluţii, echipa de proiecte a Asociatiei Contab Etic Expert a ajuns la concluzia ca cea mai intensă problemă de securitate în mediul  educațional  este agresiunea în toate formele ei. Sufletul unui copil poate înflori sub influenţa educaţiei numai dacă se simte în siguranţă. Cele mai multe tipuri de agresiune sunt percepute ca simple probleme disciplinare, ceea ce îi face pe elevi să se simtă singuri și neputincioși. Un alt punct de vedere este faptul că problemele menţionate sunt mai pregnante  în clasele inclusive şi în clasele cu copii din diferite medii socio-culturale, economice și grupuri etnice. “Proiectul nostru a apărut ca rezultat al căutărilor noastre de soluții la problemele sesizate,  l-am denumit „Let’s all go to the theatre of european dreams!”,  si este o oportunitate Erasmus( Cooperation partnerships in school education-KA220-2021-1-RO01-KA220-SCH-000027872). Proiectul abordează toate tipurile de hărțuire și a dezvoltat  abilitățile de gândire critică-creativă-colaborativă la nivelul echipelor de lucru . Metode eficiente și inovatoare cu care s-a intervenit  ne ajuta sa  obținem rezultate durabile. Pentru a schimba un comportament negativ, a trebuit să intervenim asupra mentalităţii, adică să căutăm calea care duce la acest comportament, nu doar să-l dezaprobăm. Drama nonviolentă , tehnicile de comunicare teatru-forum , filosofia copilului (P4C) –metodele inovative practicate de participanţii la acest proiect  au făcut schimbări în modul de a gândi şi de acţiona al elevilor din organizaţiile implicate şi nu numai. In perioada 12-16 februarie Asociaţia Contab Etic Expert (organizaţie coordonatoare), în cadrul activităţii de management a proiectului Erasmus+ „Let’s all go to the theatre of european dreams!” a participat alături de partenerii din Anglia, Turcia, Croaţia, Grecia , Bulgaria la mobilitatea din Malta desfăşurată la Newark School. Vizita preşedintelui maltez ne-a găsit în toiul activităţilor si a încununat tot efortul nostru. Am fost impresionaţi de disponibilitatea şi modestia cu care această persoană oficială a avut timp să împărtăşească cu  fiecare dintre noi bucuria de a fi alături de copii şi de educaţie , date care se pot regăsi pe https://www.facebook.com/PresidentofMalta/videos/7331294686986789. Sentimentul de mândrie  naţională a apărut atunci când am întâlnit, alături de noi, la vizita din Malta,   elevii de la Școala Gimnazială “Zaharia Stancu” din  Roşiorii de Vede (Accreditation Project No: 2023-1-RO01-KA121-SCH-000116510) aflaţi în mobilitate de grup, şi o profesoară la  job shadowing”, a mai precizat Lilia Dumitru.