UE: Sancţiuni metodice contra Rusiei

0
553

Un prim set de sancţiuni vizând 350 de persoane (deputaţii Dumei) implicate în recunoaşterea republicilor separatiste din Ucraina au fost adoptate marţi dimineaţa de ambasadorii UE. Este vorba despre parlamentari ruşi şi alţi politicieni, membrii ai armatei, operatori economici şi cei implicaţi în maşina de dezinformare a Rusiei.

Ambasadorii UE  se întâlnesc din nou în această seară când un nou set de măsuri va fi discutat.

Pachetul este limitat pentru moment şi el priveşte doar recunoaşterea republicilor separatiste; sunt măsuri care vizează direct interesele economice ale Rusiei, spun surse de la Bruxelles.

Este vorba şi despre măsuri care privesc băncile şi capacitatea Moscovei de a accesa la piaţa de capitaluri şi la piaţa financiară a UE, a precizat preşedintele UE Charles Michel.

Sunt vizate şi interdicţiile de exporturi/importuri din zonele separatiste ucrainene şi nerecunoaşterea paşapoartelor ruseşti emise în aceste zone.

UE îşi rezervă eforturile şi un răspuns mai dur la adresa Moscovei în caz de invazie armată a Ucrainei. Este vorba aici despre alegerea momentului oportun în care noi sancţiuni, mai dure, ar putea fi supuse dezbaterii europene.

Recunoaşterea momentul oportun este crucială întrucât sancţiunile trebuie aprobate în unanimitate de UE27, or se ştie că cel puţin Ungaria (poate şi Austria) ar vota împotrivă.

Speranţa celorlalte state UE este ca la un moment, dacă este cazul, cele două state reticente să nu mai poată ridica obiecţii.

Intre timp, la apelul României, miniştrii UE de externe ar fi fost de acord să organizeze o reuniune la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina. Momentul este însă prost ales acum, iar această reuniune se va face doar dacă situaţia de pe teren o va permite.

Criza ucrainiană însă afectează şi economiile unor ţări occidentale. Graţie celor 500 de filiale franceze implantate în economia rusă, Franţa este al doilea mare investitor cu circa 160.000 de angajaţi. Printre marile firme se află Total Energies care exploatează câmpuri gaziere şi petroliere, apoi Renault, lider pe piaţa rusă cu marca AV Totaz. Pentru moment este dificil de măsurat impactul sancţiunilor asupra anteprizelor franceze în Rusia, care au cunoscut perturbări în 2014 după reanexarea Crimeei. Societe Generale, proprietara Rosbank, ar putea fi atinsă de sancţiunile care lovesc sectorul financiar rus. Sunt apoi probleme de aprovizionare cu metale strategice ruseşti (titan, paladiu, nickel, aluminiu). Europa importă din Rusia 40% din necesarul de gaze pentru consum şi dacă aprovizionarea nu va fi afectată se va umbla la preţ. Toate relaţiile economice cu Rusia vor fi afectate, opinează pentru Franceinfo, Philippe Chalmin, istoric şi economist specializat în piaţa de materii prime, profesor la Paris Dauphine.