Zi tensionată la Universitatea din Craiova: Se alege rectorul!

2
539

Universitatea din Craiova deschide astăzi secţiile de votare pentru alegerea  noului rector care va prelua conducerea instituţiei de învăţământ superior pentru următorii patru ani. Este prima dată când desemnarea ocupantului acestei funcţii  se face prin vot direct şi secret. Şi tensiunea în interiorul comunităţii academice este la cote mari. În cursa electorală s-au înscris trei candidaţi: Nicolae Panea – prorectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor – decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative şi Cezar Spînu – directorul Departamentului de Chimie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte.

Cadrele didactice, dar şi reprezentanţii studenţilor de la fiecare facultate sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru a decide cine va ocupa funcţia de rector pentru mandatul 2012-2016. Secţiile de votare, amplasate în clădirea centrală a Universităţii din Craiova, vor funcţiona în intervalul orar 8.00-18.00, pe listele de alegători fiind nu mai puţin de 974 de persoane cu drept de vot. Conform regulamentului pentru aceste alegeri, candidatul cu cel mai mare punctaj va prelua conducerea instituţiei de învăţământ superior, în locul actualului rector, prof. univ. dr. Ion Vladimirescu, care se află la finalul celui de al doilea mandat, fiind, astfel, în imposibilitatea de a mai candida pentru această funcţie, după cum prevede chiar Legea Educaţiei.

Primul contact cu electoratul: CV-ul şi planul managerial

Conform regulamentului de alegere a structurilor şi funcţiilor de conducere ale Universităţii din Craiova, cei trei candidaţi şi-au depus Curriculum Vitae şi un plan managerial privind dezvoltarea didactică, ştiinţifică, a resurselor umane, a bazei materiale, precum şi atragerea de resurse financiare, vizibilitatea, clasificarea universităţii şi ierarhizarea programelor de studii. Atât CV-urile, cât şi planurile manageriale au fost afişate pe site-ul instituţiei de învăţământ superior, astfel încât să fie vizualizate de toţi alegătorii. Potrivit aceluiaşi regulament, s-a stabilit prin referendum ca pentru mandatul 2012-2016 modalitatea de desemnare a rectorului să fie pe bază de „alegeri generale, prin vot universal, direct, secret şi egal”.

Candidaţii, provocaţi să răspundă la întrebările alegătorilor

Noul rector va fi împuternicit să conducă Universitatea din Craiova prin votul comunităţii academice. Pentru o departajare mai clară, dar şi pentru a afla mai multe detalii despre intenţiile candidaţilor care aspiră să ajungă în fruntea acestei instituţii de învăţământ, cadrele didactice au creat un set de întrebări punctuale legate de problemele actuale ale Universităţii, pe care le-au înaintat prin intermediul sindicatului „Alma Mater”.

Candidaţii au fost întrebaţi, printre altele, cum văd relaţia cu Senatul universitar, cum vor dezvolta infrastructura instituţiei, făcând referire şi la recuperarea Staţiunii agricole „Banul Mărăcine”, dacă vor menţine comasarea facultăţilor aşa cum a fost decisă de Senatul anterior şi cum vor repartiza fondurile. Nu a fost omisă nici problema formării noii echipe manageriale, făcându-se referire la desemnarea prorectorilor şi decanilor. Ideile intervievaţilor, puse la dispoziţia electoratului pe site-ul instituţiei de învăţământ, sunt diferite în multe puncte. Candidatul agreat de majoritate va fi anunţat mâine, după numărarea voturilor.

Calendarul alegerilor de la Universitatea din Craiova rămâne însă deschis chiar şi după ce se va stabili cine va fi noul rector al instituţiei de învăţământ superior. Până în luna mai se vor stabili prorectorii, decanii şi prodecanii.

 

2 COMENTARII

Comments are closed.