EximBank acordă garanţii de 62,4 milioane de euro, în numele statului, Complexului Energetic Craiova

0
365

Guvernul a adoptat, marţi, 21 februarie a.c., un memorandum cu tema „Aprobarea acordării unei garanţii de către Eximbank în numele şi în contul statului, în valoare de 62,4 milioane euro, sub forma a două scrisori de garantare, pentru două credite interne contractate de S.C. Complexul Energetic Craiova SA”. De-a lungul timpului au fost numeroase încercări de salvarea a acestui complex energetic, însă nici una nu a dat roade.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că garanţia către Eximbank este o altă încercare a Guvernului de a menţine funcţional acest complex energetic important: „Există o istorie în spatele acestui împrumut, în sensul în care vorbim de încercări diverse de a menţine funcţional acest complex energetic, încercări făcute de mai multe guverne, dacă e să ne uităm în urmă. Toate au eşuat până acum în demersul de a utiliza fonduri europene din motive procedurale”. Dan Suciu a mai arătat că nu au fost disponibile alte surse de finanţare, memorandumul aprobat marţi reprezentând un element important pentru continuarea şi viabilitatea acestei companii. Cele două credite vor fi destinate unor obiective de protecţia mediului, respectiv construirea de instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere la două blocuri energetice, nr. 7 şi nr. 8, din Sucursala Electrocentralei Işalniţa.

Reabilitatrea trebuia să se facă din fonduri europene

Iniţial, această reabilitare sau aşezare a fondurilor de mediu pentru Complexul Energetic Craiova trebuia să se facă din fonduri europene. A existat o aprobare a DG Regio pentru utilizarea acestor fonduri, apoi o neconcordanţă la nivelul Comisiei. DG Competition a considerat, în urmă cu doi-trei ani, că utilizarea fondurilor europene pentru aceste proiecte de mediu ar putea constitui ajutor de stat. S-a abandonat atunci această utilizare şi nu s-au găsit alte surse pentru a face aceste investiţii de mediu. Pe programele de mediu se pot atrage mai puţine fonduri decât sunt necesare pentru continuarea funcţionării acestui complex energetic, aşa că, în acest moment, Guvernul consideră că acest memorandum de aprobare de garanţii, în numele şi în contul statului, prin două scrisori de garantare, este un element extrem de important, pentru continuarea şi viabilitatea companiei.

„Această formulă, evident, are aprobarea Consiliului Concurenţei”

Întrebat dacă în situaţia actuală, la complexul energetic, aceste două scrisori de garanţie se încadrează în schemele de ajutor de stat, Dan Suciu a spus că da, dar că împrumutul „va fi contractat de la o instituţie bancară”: „Eximbank vine cu garanţia pentru împrumutul respectiv. Ele sunt în plafonul negociat cu FMI, evident”. Dan Suciu s-a contrazis imediat după ce a făcut această afirmaţie, încercând să spună că această garanţie nu este o formă de ajutor de stat. „Ajutorul de stat nu se oferă prin garanţii. Ajutorul de stat se oferă prin fonduri directe. Garanţiile au un alt statut. Această formulă, evident, are aprobarea Consiliului Concurenţei”, a declarat Dan Suciu.

Guvernul Boc anunţa, în 2011, că va privatiza complexurile energetice

În luna noiembrie 2011, Guvernul Boc anunţa că a decis reorganizarea sistemului energetic prin înfiinţarea a două noi companii în sectorul de cărbune. Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit înfiinţat prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), a Complexului Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova şi Complexul Energetic Rovinari. Obiectul principal de activitate al noului complex ar fi fost producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice şi exploatarea minelor şi carierelor de lignit. Aceste două noi companii ar fi urmat să fie privatizate. Până la această oră nimeni nu a mai abordat acest subiect.