Unirea Principatelor, bucuria unui popor. Ce nu știi despre Hora Unirii?

0
690

  Hora Unirii este unul dintre simbolurile sărbătorii naționale prin care românii celebrează în fiecare 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române din 1859.

Celebra compoziție: „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română!” are un autor pe măsură, iar muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher. Vasile Alecsandri, scriitor de mare sensibilitate, folclorist, om politic, ministru şi diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, patriot şi personalitate marcantă a românilor, a scris această poezie cu câțiva ani înainte de dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza, drept domn al ambelor pricicipate, Moldova și Muntenia.

“Hora Unirii“ a ajuns imnul Unirii Principatelor începând cu ianuarie 1859 și cea mai cântată melodie a vremii. Se pare că prima oară când s-a jucat Hora Unirii a fost, de fapt, la 9 octombrie 1857, cu un an și trei luni înainte de realizarea Unirii, în Craiova. Scena a fost imortalizată de pictorul Theodor Aman în lucrarea „Horă a Unirii la Craiova”.

                                                                                             ANA-MARIA PETOLESCU