Situaţie de Urgenţă, în Dolj, pentru colectarea deşeurilor

0
441

Astăzi, s-a desfăşurat prima şedinţă, din acest an, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii  de Urgenţă (CJSU)  Dolj. Pe lângă bilanţul unor instituţii, referitor la activităţile depuse în 2018, un alt punct de pe Ordinea de Zi a atras atenţia. Este vorba despre situaţia deşeurilor din Dolj, care nu pot fi duse la Groapa de gunoi de la Mofleni, singura care este conformă, potrivit legislaţiei. Astfel, s-a adoptat o Hotărâre a CJSU Dolj, nr.1/2019, “privind constatarea unei stări de urgenţă creată de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului Dolj”. Cu alte cuvinte, suntem în stare de urgenţă, pentru colectarea deşeurilor, dar, din păcate, poate fi atacată în justiţie.

Problema a fost ridicată de prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, preşedinte al CJSU Dolj: “La nivelul judeţului, există o situaţie deosebită, privind gestionarea deşeurilor din judeţ, la groapa de gunoi, de la Mofleni, singura conformă din teritoriu, aşa cum spune legislaţia. Cea care operează acţiunea, este vorba de ECO SUD, refuză să permită accesul maşinilor cu deşeuri, din judeţ, în depozitul respectiv, pe motiv că este în litigiu cu Primăria Craiova. Este o situaţie deosebită, un pericol iminent , fiind vorba de sănătatea oamenilor. De aceea am venit cu propunerea adoptării acestei Hotărâri, care poate fi atacată în instanţă, fiindcă a venit momentul să luăm act de declararea unei stări de urgenţă. dar cel mai bine, pot explica cei care ştiu despre situaţie, domnul Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Agenţiei Judeţene de Mediu şi al celorlalte instituţii abilitate”.

“Cred că s-a ajuns prea departe”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj,  Ion Prioteasa, a punctat foarte bine: “Încercăm să dezamorsăm această situaţie, foarte gravă. Cred că este cea mai importantă, cu care ne-am confruntat. Am încheiat un proiect, cu fonduri europene, de 56 milioane de euro, pentru colectarea deşeurilor, firma care a câştigat licitaţia a investit, a strâns deşeurile dar nu le poate depozita. ECO SUD ne-a spus că are o dispută cu Primăria Craiova. Noi nu putem să plătim decât preţul pe care îl oferă Craiova, nimic în plus, pentru că aşa spune legea. Am primit, deja, mai multe sesizări din teritoriu, prin care primarii ne spun că nu s-au strâns gunoaiele. Deja, cred că s-a ajuns prea departe. Sunt mai multe posibilităţi de a rezolva problema, una ar fi mutarea depozitării deşeurilor într-un judeţ vecin, însă este nevoie de alte fonduri, alta prin creerea unei gropi temporare, dar trebuie mai multe avize “. La rândul lor, reprezentanţii instituţiilor abilitate s-au pronunţat: “Este un grad ridicat de risc, dacă aceste deşeuri nu sunt ridicate şi sunt lăsate, în mediul rural. Pot intra în sol, vor fi sursă de poluare şi, implicit, un pericol pentru populaţie” – Ludmila Prunariu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj; “Sunt autorizaţi pentru Celula 6 de la Mofleni, unde este o capacitate de colectare a deşeurilor foarte mare, astfel că nu se poate vorbi că nu sunt spaţii, cu atât mai mult cu cât garanţia este de cel puţin doi ani, vorbind de capacitatea de depozitare. Este obligatorie, conform legislaţiei, aducerea gunoaielor la Mofleni” –  Monica Mateescu , director al Agenţiei Judeţene de Mediu Dolj.