Începe procesul în care Adrian Mititelu este acuzat de evaziune în cazul transferului lui Mihai Costea

0
436

Curtea de Apel Craiova a respins, vineri, contestaţiile formulate de Adrian Mititelu şi Gigel Preoteasa împotriva hotărârii Tribunalului Dolj prin care s-a dispus începerea procesului în care sunt inculpaţi pentru evaziune fiscală, în forma substituirii, degradării sau înstrăinării de către debitor a bunurilor sechestrate şi înşelăciune. Cei doi sunt acuzaţi de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova că, în anul 2011, l-au transferat pe atacantul Mihai Costea la Steaua, în schimbul a 1,1 milioane de euro, deşi nu aveau voie, încălcând sechestrul. Dosarul s-a înregistrat în iulie anul trecut pe rolul Tribunalului Dolj, iar acum urmează să se stabilească primul termen de judecată al procesului.

mititeluReamintim că, în iulie anul trecut, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova anunţau că l-au trimis în judecată pe Adrian Mititelu, la data faptelor administrator şi director general unic al SC Fotbal Club U Craiova SA, pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, în forma substituirii, degradării sau înstrăinării de către debitor a bunurilor sechestrate. În acelaşi dosar a fost inculpat, pentru fapte similare, şi Gigel Preoteasa, la data faptelor secretar al clubului. Potrivit rechizitoriului procurorilor anticorupţie, „la 31 ianuarie 2011, urmare a unor debite foarte mari pe care SC Fotbal Club U Craiova SA le avea către bugetul consolidat al statului, în cadrul procesului de executare silită, declanşat împotriva societăţii în vederea recuperării creanţelor fiscale în sumă de 9.906.095 lei, Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un proces verbal de sechestru pentru bunuri mobile, prin care au fost indisponibilizate drepturile federative de joc ale celor 39 de jucători de fotbal, care activau în baza unor contracte de muncă/convenţii civile în echipa Universitatea Craiova. Cât timp dura executarea silită pentru bunurile sechestrate (drepturile federative de joc ale jucătorilor de fotbal de la SC Fotbal Club U Craiova SA) debitorul, SC Fotbal Club U Craiova SA, nu putea dispune de acestea decât cu aprobarea dată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, după achitarea integrală a sumelor înscrise în titlul executoriu, cu condiţia constituirii unei garanţii la nivelul sumei poprite sau cu condiţia virării contravalorii indemnizaţiei de transfer a jucătorului în contul indicat de organul fiscal. Deşi cunoştea aspectele arătate mai sus, SC Fotbal Club U Craiova SA, prin administratorul său şi directorul general unic, Mititelu Adrian Marin şi prin secretarul general Preoteasa Gigel, fără să aducă la cunoştinţă intenţia de transfer şi fără să solicite o aprobare de natura celei menţionate anterior, a încheiat la data de 23 martie 2011 acordul de transfer al unui jucător. În baza acestui acord, inculpatul Mititelu Adrian Marin a încasat la 24 martie 2011, într-un cont bancar deschis în aceiaşi zi la indicaţia sa, contravaloarea sumei de 1.100.000 euro (5.627.864 lei) din care, în aceiaşi zi, s-au efectuat ulterior mai multe plăţi. La momentul încheierii acordului de transfer, inculpaţii Mititelu Adrian Marin şi Preoteasa Gigel cunoşteau că drepturile federative ale jucătorului erau sechestrate”. Este vorba despre transferul atacantului Mihai Costea la Steaua, însă jucătorul nu a putut fi legitimat în evidenţele clubului  pentru că, între timp s-a aflat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală instituise sechestru asupra drepturilor federative de joc ale acestuia.

„Din suma de bani încasată în condiţiile de mai sus, au fost achitate drepturi salariale ale angajaţilor clubului, iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlată prin interpuşi de acelaşi inculpat. Suma rămasă a fost executată de bancă, banii fiind transferaţi în contul pus la dispoziţie de organul fiscal. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova s-a constituit parte civilă cu suma de 4.032.764 lei, iar clubul cesionar cu suma de 5.627.864 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.

Pe 22 iulie 2016 s-a înregistrat dosarul la Tribunalul Dolj, unde a intrat în camera preliminară, iar pe 21 noiembrie 2016 instanţa a hotărât că poate începe procesul. Ambii inculpaţi au contestat hotărârea, însă vineri, 20 ianuarie a.c., Curtea de Apel Craiova le-a respins contestaţiile, astfel că urmează să înceapă procesul: „respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Mititelu Adrian Marin şi Preoteasa Gigel, împotriva încheierii de cameră preliminară din data de 11 noiembrie 2016, pronunţată de Tribunalul Dolj”, se arată în hotărârea instanţei, care este definitivă.