Români cu maşini luxoase iau joburile celor mai săraci britanici

0
450

Tabloidul „Mail on Sunday” scrie că o treime dintre oamenii care vând pe străzile din Marea Britanie revista „The Big Issue” sunt români, iar unii dintre ei nu ar avea probleme financiare. Revista, înfiinţată în 1991 tocmai pentru a asigura un venit persoanelor sărace, este produsă de jurnalişti profesionişti şi vândută în 120.000 de copii pe săptămână, însă românii o cumpără cu o liră pe exemplar şi o vând, apoi, la un preţ dublu, ştiind că oamenii sunt gata să o cumpere deoarece ştiu că astfel ajută pe cineva lipsit de posibilităţi.

Până acum ceva vreme, jobul era rezervat localnicilor. Acum, scrie ziarul britanic, din 2.250 de vânzători înregistraţi, în jur de 700 sunt români. Ziarul citează localnici care susţin chiar că vânzările de reviste sunt, în unele cazuri, preluate de bande de romi, care apar la punctele de distribuţie în maşini luxoase pentru a le ridica.

Ancheta publicaţiei britanice a plecat de la cazul Firuţei Vasile. Pe lângă venitul obţinut din vânzarea revistei, Firuţa Vasile, care este mamă a patru copii, primeşte şi ajutoare sociale în valoare de peste 25.000 de lire sterline pe an. Tribunalul a decis că femeia poate fi încadrată la liber-profesionişti şi poate primi aceşti bani, însă ministrul Muncii a declarat că nu este de acord cu decizia instanţei.

Ziarul intervievează mai multe românce, care explică cum au plecat din ţară din cauza sărăciei. Este cazul Monicăi Mihai, o tânără de 22 de ani, care preferă să vândă reviste în Camden şi să trăiască la limita sărăciei, decât să cerşească. Mulţi români se află chiar în această situaţie.

În Sheffield, un vânzător de reviste britanic citat de „Mail on Sunday” susţine că un rom ocupă, împreună cu soţia şi fata sa, mai multe locuri bune de vânzare din oraş. „Maşini ca Mercedes sau BMW opresc în faţa magazinelor pentru a lua reviste, pe care să le distribuie. Ce caută oameni care conduc astfel de maşini să cumpere copii ale „Big Issue” pentru a le vinde? Cumpără prea multe copii, nu ar putea fi vândute de o persoană sau două, deci au anumite bande care lucrează pentru ei. Şi fac asta pentru că obţin o grămadă de bani. Este crimă organizată”, a susţinut o sursă care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea pentru publicaţia britanică.