Anonimat total, la Craiova, la aniversarea a 33 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989

0
569

În ziua de 22 decembrie 1989, România a ieşit în stradă şi, în urma vărsării de sânge, a dat jos un regim totalitar, înlocuindu-l cu unul democratic. Dolj şi-a dat jertfa, 31 de persoane pierzându-şi viaţa, fie în Craiova, fie la Otopeni, unde militari în termen au căzut pe câmpul de bătălie. Astăzi, în Piaţa “A. I . Cuza” din Craiova, s-a desfăşurat ceremonia de omagiere a eroilor căzuţi în urmă cu 33 de ani. În afara oficialităţilor, care au rostit alocuţiuni,  şi a reprezentanţilor revoţuţionarilor, doar câteva persoane au ţinut să fie prezente la manifestare. A fost un anonimat total,  aproape nimeni neaducându-şi aminte de zilele fierbinţi din 1989. Au rămas doar cuvântările, de aducere aminte…

În urmă cu 33 de ani, Craiova a ieşit în stradă, la fel ca şi alte localităţi ale României, pentru a dat jos un regim totalitar. S-a vărsat sânge, unii au murit, alţi au fost răniţi şi au rămas cu schele pe viaţă. Că a fost Revoluţie, Lovitură de Stat, nimeni nu poate ştii, părerile fiind împărţite. La Craiova, s-a ieşit în faţa trupelor de ordine, dar, să nu se uite, de-abia în dimineaţa de 22 decembrie. În următoarele ore au apărut şi victimele. Nu este mai puţin adevărat că, după începutul Revoluţiei la Timişoara, brigăzi de muncitori de pe platformele industriale din Bănie – Fabrica de Avioane, IUG, Electroputere au fost trimise să-i “disciplineze” pe protestatarii din municipiul de pe Bega. Oamenii nu au trecut la represiuni, s-au în Craiova, au povestit ceea ce au văzut şi de acolo a apărut scânteia…

Mulţumiri şi … recunoaştere că s-a aşteptat revoluţia în birou

Astăzi, anonimitate totală, la aniversarea acelor evenimente. Revoluţionarii, câţi au mai rămas, au refăcut traseul acelor zile. La ora 11:30, au fost prezenţi în Piaţa “A.I. Cuza”, pentru a asista la ceremonial. Oficialităţile au fost prezente şi au rostit scurte alocuţiuni. Prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a dat citire mesajului Prim – ministrului Nicolae Ciucă, apoi şi-a expus şi propriile opinii: “Vă mulţumesc tuturor celor care aţi fost, atunci, pe baricade. Sunteţi cei care aţi schimbat România”. Mesajul Primăriei Craiova a fost transmis de Delia Ciucă, director al Direcţiei de Servicii Publice din cadrul aparatului administrativ al Craiovei: “Dumneavoastră, revoluţionarii, aţi fost primii mesageri ai libertăţii. Ne înclinăm în faţa acelor fapte”. Un discurs atipic a fost al lui Antonie Solomon, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj: “Recunosc că, aveam 34 de ani pe atunci, am stat într-un birou, când evenimentele erau în plină desfăşurare, şi aşteptam să văd încotro merg lucrurile. Ulterior, mi-am dat seama că mizeria trebuie să dispară şi nu pot decât să le fiu recunoscător celor care au luptat, în acele zile, în Craiova şi în toată ţara”.

Declaraţii ale revoluţionarilor şi coroane de flori depuse

Cei care au luptat atunci au fost mulţi, dar, din păcate, numărul supravieţuitorilor s-a micşorat, în ultimii ani. “Sunt unul dintre cei care au luptat atunci. Să nu uităm că au morit 31 de doljeni, unii dintre ei la Otopeni, fiind şi 67 de răniţi. Acestora le datorăm un pios omagiu “, a precizat Constantin Păiuş, reprezentant al revoluţionarilor din Craiova. La rândul său, Marian Trandafirescu, preşedinte zonal Oltenia al Federalei Naţionale a Revoluţionarilor din România, a menţionat: “La 33 de ani de la Revoluţie, majoritatea revoluţionarilor sunt dezamăgiţi de ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în România. Atunci, eram tineri şi entuziaşti. Am văzut, de-a lungul anilor, că am fost înşelaţi în credinţe. Vedem, în fiecare zi, ce vremuri trăim. Am luptat, atunci, pentru o ţară nouă şi observăm, cu stupoare, ce se întâmplă. Să ne plângem eroii şi să le cinstim jertfa”. În urma acelor zile au rămas coroane de flori depuse la troiţa ridicată în constea eroilor, de partide, ONG-uri şi cine o mai fi vrut să facă acest gest simbolic.