Brazii de Crăciun au invadat Piaţa Centrală

0
443

Cu câteva zile înainte de Crăciun, brazii au invadat pieţele din Craiova. O parte din Piaţa Centrală a devenit un colţ de pădure verde, oamenii plimbându-se printr-un adevărat tunel de cetină parfumată pentru a-şi cumpăra brăduţul mult dorit. Fiindcă de frumuseţea brazilor nu mai încape vorbă, toate privirile sunt îndreptate spre preţurile care stau agăţate, ca nişte globuri, pe câte o crenguţă. După ce îi aleg dintr-o masă de verdeaţă şi îi scutură pentru a le arăta coroanele bogate, comercianţii cer între 30 şi 300 de lei. Cine a venit hotărât să-şi cumpere pomul de Crăciun nu pleacă dezamăgit de aici, pentru că are de unde alege bradul croit pe buzunarul lui.

Ca niciodată, Piaţa Centrală este, în această perioadă, plină de brazi. Contrastând cu lipsa zăpezii, comercianţii au venit cu camioane încărcate cu brazii pe care i-au depozitat pe aleile pieţei. Mai mici sau mai mari, cu coroanele bogate sau cu cetina sărăcăcioasă, brazii îi îmbie pe cumpărători din fiecare ungher al pieţii. De fiecare dată, comercianţii sunt dispuşi să le arate mai multe exemplare până să se decidă pe care îl aleg. Din masa de verdeaţă, sunt smulşi brazi de aproape doi metri înălţime şi scuturaţi pentru a se vedea cât de frumoşi sunt. În funcţie de bugetul pe care clienţii îl au la dispoziţie, vânzătorii scotocesc în grămadă şi oferă şi câte un brăduţ mai pitic. Pentru a-şi atrage cumpărătorii, comercianţii s-au dotat şi cu o maşinărie specială care îmbracă în plasă din material plastic bradul care a fost ales. Și împachetatul este inclus în preţ.

Brazii din Germania, cei mai scumpi

Cei mai scumpi sunt, ca de obicei, brazii aduşi din Germania sau Danemarca. Preţul este stabilit în funcţie de cât de bogată este coroana şi de înălţimea brăduţului: porneşte de la 150 de lei şi poate ajunge până la 300 de lei. Chiar şi la preţul acesta se mai găsesc cumpărători, dar mai puţini. „Sunt oameni care nu se uită la bani şi cumpără direct, nu mai întreabă de preţ, vor doar să fie un brad foarte mare şi frumos. Cei pe care îi am eu la vânzare sunt aduşi din Germania şi nu costă mult, fiindcă sunt brazi din import. Piaţa este mai slabă decât anul trecut, pentru că oamenii nu mai au bani şi, după cum vedeţi, peste tot este plin de brazi”, ne-a declarat un comerciant care a avut la vânzare, în aceste zile, peste 400 de brazi. O parte din ei îi vânduse deja, iar pe restul era încrezător că va reuşi să-i dea în zilele ce urmează până la Crăciun.

Cetina argintie din Danemarca, la 80 de lei

Brazii din Danemarca, cu cetina de un verde argintat, sunt oferiţi cumpărătorilor la preţuri cuprinse între 50 şi 80 de lei. Comercianţii consideră că banii sunt, totuşi, puţini în comparaţie cu frumuseţea acestora, chiar dacă nu vor fi împodobiţi decât pentru două săptămâni, apoi aruncaţi. „Brazii sunt aduşi din Danemarca. Dincolo de faptul că sunt nişte brazi nordici autentici, cu cetina argintie, costă şi foarte mult transportul. Am fixat acest preţ ca să ne scoatem şi noi un mic profit, dar oamenilor li se pare că este un preţ prea mare. Eu zic că cine vrea să aibă un brad frumos, care să le îmbrace casele în aceste zile de sărbătoare, merită să cumpere unul ca acesta”, spunea, ieri, un comerciant care ţinea în mână un brad cu o coroană deosebit de frumoasă, fără nici un fel de cusur, perfect conică şi cu crenguţele uniforme de parcă erau trasate cu rigla.

Supermarketurile îi îngroapă pe pieţari

Comercianţii de brazi din import spuneau ieri că supermarketurile ar fi vinovate pentru faptul că au mai puţini clienţi decât în anii precedenţi. Vânzătorii sunt de părere că oamenilor le este mai uşor să-şi cumpere brazii de la marile magazine decât să mai bată drumul până în piaţă şi astfel marile vânzări se fac acolo. „Niciodată bradul de import nu a fost mai ieftin decât cel românesc şi tot nu avem clienţi. Dar totuşi se întâmplă acum, fiindcă foarte mulţi preferă să cumpere brazii din supermarketuri, odată cu celelalte cumpărături pe care le fac pentru Crăciun. Le este mai comod la cumpărături şi, uite aşa, noi ceilalţi care ieşim cu ei prin pieţe suntem în pierdere”, a explicat cum stau lucrurile un comerciant. La rândul lui, acesta venise cu 150 de brazi aduşi din Germania, din care vânduse jumătate. Ca toţi ceilalţi, la preţuri cuprinse între 150 şi 300 de lei.

Brăduţii româneşti, la un preţ mai avantajos

Brazii româneşti sunt un pic mai ieftini. Au şi aceştia coroana bogată, dar sunt de talie mai mică. Preţurile variază între 30 şi 150 de lei şi, datorită faptului că sunt mai accesibili, sunt mai căutaţi. „În Dolj nu există nici o pădure de brad, deci nu avem un fond de brad pe care să îl valorificăm. Toţi pomii de Crăciun care sunt acum pe piaţă sunt aduşi din ţări precum Danemarca, Germania, Polonia, Olanda, Austria şi Italia. În ceea ce priveşte, brazii din România, au fost valorificaţi şi anul acesta, dar într-o proporţie mai mică decât anul trecut”, ne-a declarat Silviu Nuţă, directorul Direcţiei Silvice Dolj. Romsilva a scos pe piaţă, anul acesta, un număr de 33.383 de brazi pentru Crăciun, o cantitate de două ori mai mică decât anul trecut (66.715 brazi).

Se vând până în Ajunul Crăciunului

O altă explicaţie a preţurilor brazilor ar putea fi şi cheltuielilor pe care trebuie să le acopere cu spaţiile de comercializare. Reprezentanţii SC Pieţe susţin însă că taxele de închiriere a locului în piaţă este la aceeaşi valoare ca şi în anii trecuţi, prin urmare nu este factor de creştere a preţului la brazi. „Până acum au fost solicitări pentru locuri de comercializare în Piaţa Centrală şi în Piaţa Valea Roşie, în total 10 comercianţi. Suntem dispuşi să mai oferim şi alte spaţii, în funcţie de cerere. În ceea ce priveşte taxele pe care le percepem acestora nu au mai crescut, fiind aceleaşi de anul trecut”, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al administraţiei pieţelor. Fiecare comerciant plăteşte 12 lei pe metru pătrat pe zi şi închiriază un spaţiu de 10 metri pătraţi până pe data de 24 decembrie, când este Ajunul Crăciunului.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU