„Patria înaintea faptelor” – Ziua Luptătorului Antiterorist

0
925

Brigada Antiteroristă comemorează, an de an, la 24 decembrie, Ziua Luptătorului Antiterorist, înclinând in memoriam drapelul de luptă al unităţii, ca semn de profund respect faţă de înaintaşi. 

Pe fondul acţiunilor teroriste din anii ’70 şi ca o reacţie firească de autoprotecţie, de-a lungul timpului, în România, au fost constituite diverse instituţii cu responsabilităţi antiteroriste, de la o primă structură înfiinţată în 1974 până la Uniunea Specială de Luptă Antiteroristă (USLA)–1977 şi Brigada Antiteroristă în 1990. Datorită experienţei câştigate şi a recunoaşterii rezultatelor muncii depuse de-a lungul existenţei sale, drapelul de luptă al Brigăzii Antiteroriste a fost decorat, în anul 2002, cu Ordinul naţional „PENTRU MERIT” în grad de Cavaler. Brigada Antiteroristă comemorează, an de an, la 24 decembrie, Ziua Luptătorului Antiterorist, înclinând in memoriam drapelul de luptă al unităţii, ca semn de profund respect faţă de înaintaşi. Pe 24 decembrie 1989 au căzut în apropierea Ministerului Apărării Naţionale opt cadre din unitate, printre care şi Şeful de Stat Major în cadrul U.S.L.A., lt. col. Gheorghe Trosca. Ei au fost chemaţi să apere de terorişti sediul MApN. La 26 decembrie 1989, Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă a ieşit din subordonarea Ministerului de Interne, fiind încorporată în structurile Ministerului Apărării Naţionale. Pe 4 aprilie 1990, U.S.L.A. a fost încorporată în cadrul SRI iar pe 1 iulie 1990, U.S.L.A. se transformă în Brigada Antiteroristă. Aceasta îşi va desfăşura activitatea ca structură centrală de profil a Serviciului Român de Informaţii.

Placă comemorativă pentru eroii căzuţi la datorie

Anul acesta se comemorează 23 de ani de la Revoluţia din 1989 şi în cinstea tuturor lupătorilor antitero căzuţi la datorie, joi, Serviciul Român de Informaţii a organizat a dezvelirea unei plăci comemorative în zona bulevardul Drumul Taberei,  ceremonial dedicat dezvelirii Monumentului Luptătorului Antiterorist, închinat eroilor care şi-au jertfit viaţa în misiuni antiteroriste. Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI a declarat pentru cotidianul Cuvântul Lbertăţii că monumentul este realizat de SRI pe locul unde în decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa şapte militari ai USLA (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă) şi conducătorul lor, colonelul Gheorghe Trosca. La eveniment au participat alături de conducerea Serviciului Român de Informaţii, foste cadre din conducerea Brigăzii Antiteroriste şi membrii familiilor eroilor căzuţi la datorie.

Romfilatelia introduce în circulaţie o emisiune de mărci poştale

Romfilatelia, societatea care înscrie periodic în programul său noi tematici reprezentative pentru România, demonstrând astfel că filatelia cultivă valorile naţionale şi este martorul şi mesagerul marilor evenimente, celebrează Ziua Luptătorului Antiterorist şi introduce în circulaţie o emisiune de mărci poştale dedicată acestui eveniment. „Sărbătorind acest eveniment, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale intitulată Evenimente Militare – Ziua Luptătorului Antiterorist, alcătuită din două mărci poştale cu valorile nominale de 1 leu şi 8,10 lei, un plic prima zi, un carton filatelic şi un întreg poştal”, a subliniat Sorin Sava. Începând cu ziua de vineri, 21 decembrie 2012, emisiunea de mărci poştale Evenimente Militare – Ziua Luptătorului Antiterorist va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.


Ambasadorul George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii :

“Încercăm o reparaţie istorică şi morală şi, în acelaşi timp, o cinstire pentru toţi aceia care şi-au pierdut viaţa în misiune, din Brigada Antiteroristă, încercând să apere securitatea fizică a cetăţenilor. Ziua luptătorului antiterorist este deci şi o zi a acelora care zi de zi, prin muncă de informaţii, prin acţiune fizică concretă, încearcă să ofere protecţie acestei ţări de acest flagel. Şi dacă nu s-a întâmplat nimic în aceşti 22 de ani, acest lucru se datorează şi acestor oameni”