Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut ieri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Andrew Bremberg, președinte și CEO al Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului din Washington, DC.
În cadrul întrevederii a fost abordată inițiativa Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului de a construi un Muzeul al Victimelor Comunismului în Washington, DC, în luna iunie a.c. fiind inaugurată prima etapă a proiectului, care a constat în amenajarea unui muzeu intermediar, în proximitatea Casei Albe. Andrew Bremberg a salutat inițiativa României de a sprijini construcția muzeului, dat fiind faptul că, recent, a fost depus în Parlament un proiect legislativ, inițiat de 87 de senatori și deputați, printre care și premierul Nicolae-Ionel Ciucă, care prevede donarea unei sume în valoare de 3 milioane de dolari. De asemenea, președintele Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului i-a adresat invitația premierului României de a susține o prelegere în cadrul muzeului deschis în Washington.
Prim-Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că astfel de instituții joacă un rol prioritar în procesul de asumare a trecutului recent și de promovare a educației civice, în acest context amintind de inițiativele derulate la nivel național – Muzeul Ororilor Comunismului în România, Memorialul „Închisoarea tăcerii” și Centrul educațional privind comunismul din România de la Râmnicu Sărat, proiect inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 care urmează a fi construit la Timișoara. Toate aceste muzee vor onora memoria victimelor comunismului și vor reprezenta o mărturie a luptei poporului român pentru libertate. De asemenea, premierul României a reliefat importanța cunoașterii istoriei și interiorizării lecțiilor trecutului de către tânăra generație, educația privind comunismul constituind o prioritate în acest sens.
În cadrul întrevederii, a fost abordată și situația de securitate din zonă, Andrew Bremberg exprimându-și aprecierea pentru modul în care România s-a implicat în gestionarea crizei refugiaților provocată de agresiunea militară rusă din Ucraina. În acest context, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a amintit de sprijinul pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat și a subliniat importanța consolidării Parteneriatului strategic dintre cele două state.