Ligia Deca, ministrul Educaţiei, le-a transmis profesorilor să nu folosească absenţa elevilor ca mijloc punitiv

0
286
Prezentă la Senat,  Ligia Deca , ministrul Educaţiei, s-a  adresat profesorilor, în cadrul prezentării Raportului privind Implementarea Statutului Elevilor 2021-2022, precizând: “absența nu ar trebui să constituie un instrument punitiv al profesorului”. Declarația vine în contextul în care, un chestionar efectuat de Consilului Național al Elevilor, în rândul a 22.000 de elevi și profesori, arată că 41,7% au spus că li s-a trecut absență în catalog, cel puțin o dată, deși se aflau în clasă, conform Edupedu.ro.

FOTO: arhivă

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ: 22.000 elevi și profesori, prin completarea unui  chestionar diseminat prin intermediul elevilor și profesorilor. “Jumătate dintre elevii care au luat parte la consultare și nu au fost puțini, spun că deși au fost prezenți la orele de curs, cel puțin odată au fost sancționați cu absență de către profesor, aceasta din urmă fiind folosită ca mijloc de coerciție în sala de curs. Aș dori să subliniez că absența la oră nu este și nu ar trebui să fie mijloc de coerciție sau de pedeapsă. Ea constată existența elevului în sală, nu ar trebui să constituie un instrument punitiv al profesorului și aici cred că avem de lucrat cu anumite mentalități, dar probabil avem să-i ascultăm și pe profesori în a-i înțelege de ce se simt forțați să recurgă la astfel de metode”, a precizat Ligia Deca.

Ea a mai spus  că va lua în considerare propunerile de la Consilului Național al Elevilor, inclusiv în noua lege a Educației la care încă se lucrează. (..) Promit ca toate recomandările din Raport (n. red Raportul privind implementarea statutului elevului la nivel național) să intre în atenția noastră și să fie discutate inclusiv pentru noul pachet legislativ,” a mai declarat ministrul Educaţiei.

Articolul 94 din ROFUIP precizează că absența nu poate fi folosită ca mod de coerciție. (1) Prezenţa elevilor la fiecare oră de curs se verifică de către cadrul didactic, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absenţă. Absența se consemnează în catalog doar în cazul în care elevul nu este prezent la ora de curs și nu poate fi folosită drept mijloc de coerciție.”