În cadrul demersurilor de conştientizare a situaţiei de la Kozlodui, Acţiunea pentru Renaşterea Craiovei (ARC) a depus eforturi constante timp de aproape doi ani pentru a găsi soluţii şi pârghii pentru investigarea riscurilor generate de depozitul pentru deşeuri nucleare de la Radiana şi prelungirea licenţelor de funcţionare a reactoarelor 5 şi 6.
Unul dintre aceste demersuri a fost şi transmiterea unei petiţii către Parlamentul European în anul 2018. Aceasta a fost declarată admisibilă la data de 19 noiembrie 2018, iar Comisia a fost invitată să furnizeze informații.
ONG-ul nostru a primit un răspuns preliminar în data de 9 iulie 2019. ARC a transmis atunci documente suplimentare privind subiectul, furnizând informaţiile pe care echipa noastră le-a acumulat în tot acest timp investigând aspectele care ridicau semne de întrebare.
La data de 21.11.2019, Comisia Europeană a transmis un răspuns în care menţionează că, în lipsă de dovezi clare, „nu are niciun motiv să presupună că legislația UE în domeniul mediului nu a fost aplicată în mod corect.”
„Deși răspunsul instituției europene nu ne dă speranțe, poate că prin demersurile noastre am reușit să atragem atenția asupra unui subiect care nu a este suficient dezbătut de forurile internaționale, acela al echilibrului necesar între beneficiile economice ale unor afaceri și siguranța noastră ca cetățeni, un echilibru care trebuie monitorizat permanent.
Poate că o mișcare civică amplă ar putea fi un semnal de alarmă mai puternic pentru autorități, atât la nivel național, cât și internațional. Însă pentru aceasta este nevoie de noi toți”, transmite președintele ARC, av. Lucian Săuleanu, inițiatorul acestei petiții.