740 de societăţi doljene în „Topul Firmelor’’

0
44

Camera de Comerţ şi Industrie Dolj a organizat, ieri, la Hanul Andriţei, cea de-a XX-a ediţie a „Topului Firmelor’’, eveniment în cadrul căruia au fost premiați cei mai importanţi operatori economici din judeţ care au reuşit să sfideze recesiunea şi care au avut performanţe economico-financiare notabile în anul 2012. La „Topul Firmelor” au participat şi reprezentanţii administraţiei publice locale, judeţene şi centrale, precum şi parlamentari de Dolj.

În Topul din acest an sunt 740 de companii laureate, selecţionate din aproximativ 17.000 de societăţi, care au depus bilanţul la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj pentru anul 2012, dintre care numai 1.400 au întrunit criteriile de eligibilitate, s-au calificat pe unul din cele zece locuri ale clasamentului. Pentru comunitatea de afaceri din Dolj, „Topul Firmelor” este sărbătoarea companiilor care prin muncă, pasiune, perseverenţă şi tenacitate şi-au respectat angajamentul la excelenţă. „Metodologia precisă, utilizată de toate Camerele, asigură nota de elitism şi siguranţă a Topului, care se diferenţiază semnificativ de topurile organizate de alte structuri şi organizaţii înregistrate în România. Suntem mândri de aceste companii, care sprijină atât bugetul local, cât şi familiile a zeci de mii de angajaţi”, a declarat Cristian Dobre, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj.

304 firme pe locul I

Printre criteriile utilizate la elaborarea Topului judeţean al firmelor s-au numărat: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat etc. Topul firmelor este un barometru al realităţii economice judeţene. Conform Legii 335/2007, Camera de Comerţ şi Industrie Dolj este unicul organizator la nivel judeţean al acestui eveniment tradiţional.

Repartizate pe şase domenii de activitate distincte, pe primul loc al clasamentului se află 304 firme, care au realizat o cifra de afaceri de 5.055.571.475 lei şi un profit de 502.597.690 lei, având peste 28.500 de angajaţi. Domeniul cu cel mai mare număr de laureaţi, companii aflate pe locul I al clasamentului, este cel al Industriei, de unde provin 92 de societăţi. Acesta este urmat de Servicii – cu 87 de societăţi fruntaşe, Comerţ şi Turism – cu 63 de premianţi, Cercetare şi Dezvoltare – cu 27 de societăţi, Construcţii – cu 20 de premianţi şi Agricultură – cu 15.

Zece trofee pentru creativitate

Cinci societăţi comerciale – SC Assani Impex SRL; SC Doros Impex SRL; SC Mercur SA; SC Moviplast SRL şi SC Promat SRL – au primit «Trofee de Excelenţă 15 ANI», acordate pentru clasarea timp de 15 ani consecutivi în Topul Firmelor. Alte 10 societăţi au plecat acasă cu «Trofee de Excelenţă 10 ANI» acordate pentru clasarea timp de 10 ani consecutivi în Topul Firmelor. Unui număr de 53 de companii li s-au decernat «Trofee de Excelenţă 5 ANI» şi 193 de firme au fost premiate la categoria «Trofee de Excelenţă 3 ANI».

O categorie aparte de firme, adică, nouă companii plus Universitatea din Craiova, au primit «Trofeul Creativităţii – ediţia 2013»: SC Dolplast; SC Promat SRL; SC Domeniul Coroanei SegarceaSRL; Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică – ICMET; Solarex Impex SRL; Ruris Impex; Electroputere SA; Mighty Prod SRL şi Bomboniera SRL.

Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj :

„Apreciz efortul firmelor de a supravieţui astăzi, pe piaţă, pentru că ştim cu toţii cât este de dificil. Menţinerea în top a unei companii este un deziderat pe care mulţi manageri şi-l trasează la începutul anului, dar ştim că este foarte greu de atins. Şi totuşi, astăzi vedem că 740 de firme au reuşit să se menţină în top, iar alte câteva mii au intrat în competiţie. Păstrarea locurilor de muncă şi grija pentru salariile angajaţilor sunt alte aspecte extrem de importante pe care un om de afaceri le are mereu în vedere şi nu e puţin lucru”

Cu ocazia acestei festivităţii, au fost lansate Catalogul Topul Firmelor, ce va servi ca instrument de referință celor care caută să identifice oportunități și contacte de afaceri din județul nostru, şi revista Oltenia Business, nr 5, aferent lunii noiembrie.