Reorganizarea Spitalului Filantropia pune pe jar medicii

0
926

Schimbările anunţate încă de-acum o lună la Spitalul Municipal Filantropia Craiova au încins ieri spiritele printre salariaţi. O parte din medici refuză să părăsească ambulatoriul de specialitate, în care îşi desfăşoară activitatea, pentru a face loc birourilor administrative. În tot acest timp, conducerea unităţii sanitare susţine că le-a pregătit cadrelor medicale spaţii cel puţin la fel de bune într-o altă clădire a spitalului.

Medicii de la Filantropia reclamă o serie de riscuri şi incoveniente care ar putea interveni prin reorganizarea unităţii sanitare. În primul rând, susţin aceştia, activitatea spitalului va fi perturbată, iar pacienţii vor fi plimbaţi dintr-o clădire în alta pentru a beneficia de investigaţiile medicale şi tratamentul pe care până acum le aveau la dispoziţie într-un singur corp de clădire. Toate aceste nemulţumiri au apărut după ce conducerea Spitalului Filantropia din Craiova şi-a anunţat intenţia de a muta o parte cabinetele din ambulatoriu, în clădirea din imediata apropiere a fostului sediu al Curţii de Apel Craiova. Scopul a fost acela de a face loc birourilor administrative în clădirea unde acum funcţionează ambulatoriul.

„Nu pot fi de acord cu aceste modificări. Un cabinet de interne este obligatoriu să funcţioneze în ambulatoriu. În plus, aici putem face explorări funcţionale. Ce facem dacă, spre exemplu, un pacient are nevoie de o electrocardiogramă. Îl trimitem înapoi la ambulatoriu? Sunt bolnavi cărora li s-ar putea face rău pe drum. Mi se pare un sistem foarte greoi care afectează în primul rând pacienţii. Dacă o să fiu nevoită o să mă mut pentru că nu am încotro, însă nu cred că este un lucru bun”, a mărturist dr. Doina Iordache, medic internist la Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova.

Mihaela Tătaru

Memoriu trimis către municipalitate

Un alt motiv pentru care medicii refuză să se mute este legat de sumele de bani pe care le-au cheltuit pentru amenajarea cabinetelor. În plus, doctorii consideră că spitalul are de pierdut şi din punct de vedere financiar. Aceştia anticipează că adresabilitatea va scădea dramatic prin toate aceste modificări şi, odată cu ea, şi încasările unităţii sanitare. De altfel, cadrele medicale au trimis şi un memoriu către Primăria Craiova, semnat de 27 de doctori, prin care au semnalat municipalităţii motivele pentru care această redistribuire nu ar fi una de bun-augur.

„Sunt nişte modificări halucinante pe care nu le putem accepta mai ales că este vorba de investiţii pe care le-am făcut aici. Eu am dat bani din propriul buzunar pentru mobilier, pentru gresie şi faianţă şi nu mi se pare normal să o iau acum de la capăt. În plus, pacienţii sunt învăţaţi să vină aici unde sunt toate specialităţile medicale. Este anormal ca noi să lucrăm într-o parte iar colegii noştri în alta. Sunt în spital din anul 1996 şi ar fi a patra mutare pe care o prind. Eu nu voi accepta să mă mute de aici. Poate doar dacă vin cu macaraua să scoată biroul. Adresabilitatea a scăzut foarte mult şi, zic eu, orice manager ar trebui să se gândească pe termen lung”, a precizat dr. Mihaela Tătaru, medic endocrinolog la Spitalul Filantropia.

Mutările continuă

În schimb, managerul Spitalului Filantropia, dr. Bogdan Ungureanu este sigur că nemulţumirile medicilor îşi vor găsi în cele din urmă o rezolvare fără ca pacienţii să aibă de suferit. Mai ales că, mutarea cabinetelor medicale dintr-un corp de clădire în altul a fost gândită ca o soluţie în încercarea de a diminua cheltuielile foarte mari ale unităţii sanitare cu chiriile. Conform planului de reorganizare, pe lângă mutările întreprinse zilele acestea şi Secţia de Oncologie a spitalului va fi mutată în clădirea unde funcţionează Clinicile II şi III. O altă schimbare pusă la cale vizează clinica de Pediatrie a unităţii sanitare, care în prezent se găseşte în apropierea Parcului „Nicolae Romanescu”.

„Prima dată, când am anunţat această hotărâre, au fost foarte multe nemulţumiri. Treptat însă medicii au înţeles care este situaţia şi au acceptat să se mute, cu mici excepţii. În curând vom obţine şi acordul din partea Ministerului Sănătăţii. Actele sunt deja depuse şi avem semnale pozitive”, a declarat Bogdan Ungureanu, Managerul Spitalului Filantropia.