Primăria Craiova a decis: Craiovenii plătesc gigacaloria la preţ de producător

1
396

Ceea ce anunţa, încă de săptămâna trecută, conducerea Regiei de Termoficare se adevereşte: craiovenii vor plăti gigacaloria la preţ întreg în această iarnă. Autorităţile şi-au făcut calculele şi au ajuns la concluzia că pot suporta diferenţa de tarif de la buget decât pentru o singură lună, fiind vorba de octombrie, urmând ca pentru restul lunilor de iarnă facturile să se majoreze cu 83 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată.

Proiectul de hotărâre care prevede mărirea preţului gigacaloriei a fost întocmit şi se află pe ordinea de zi a şedinţei de joi, când va trebui să fie votat de aleşii locali. Aşa cum au avertizat încă de săptămâna trecută reprezentanţii Termoficării, tariful gigacaloriei va exploda în această iarnă, autorităţile stabilind deja că nu pot să plătească nimic de la buget, în afara ajutoarelor anunţate pentru cei 15.000 de craioveni cu venituri modeste. Aşa se face că, în raportul care va fi dezbătut în plenul de joi, este inclusă această majorare a tarifului gigacaloriei facturate populaţiei de la 194 de lei la 280 de lei. Dacă aleşii locali vor accepta această propunere şi o vor vota, se consideră că, de la 1 noiembrie, craiovenii trebuie să ia în calcul că factura la căldură le va creşte cu 86 de lei pentru fiecare gigacalorie pe care o consumă, municipalitatea stabilind că, pentru luna octombrie, pot să suporte toată subvenţia.

Consolarea craiovenilor: toţi vor plăti la fel

Singura veste bună e că locatarii care se încălzesc de la centralele termice, o sursă mai costisitoare, vor plăti ca şi cei care îşi primesc agentul termic de la puncte termice. Potrivit proiectului de hotărâre, legea serviciului public de alimentare cu energie termică îi obligă pe edili să taxeze abonaţii la un preţ unic, “indiferent de tehnologiile sistemului de producere sau a combustibilior utilizaţi”, după cum se precizează în raport. Municipalitatea a făcut calculele de rigoare şi a ajuns la concluzia că, pentru a egala tarifele trebuie să suporte de la buget o diferenţă de 55,08 lei pe gigacalorie – preţul gigacaloriei produsă la puncte fiind de 280 de lei, iar cel produs la centrale este de 335,15 lei. Estimându-se că, într-un an, se consumă o cantitate de 25.146 de gigacalorii numai de către blocurile racordate la centralele termice, rezultă că efortul municipalităţii va fi, în acest caz, de 1,38 milioane de lei.

Şi autorităţile şi-au retras partea de subvenţie

Intersant e faptul că municipalitatea nu îşi motivează în nici un fel măsura de a lăsa pe seama populaţiei întreaga diferenţă de tarif a gigacaloriei. Cu excepţia sumelor propuse, raportul nu conţine nici o explicaţie şi numai faptul că este întocmit şi semnat de directorul Direcţiei Economice, Nicolae Pascu, poate conduce la explicaţia că bugetul nu poate suporta aceste cheltuieli. Cu o săptămână în urmă, reprezentanţii Termoficării susţineau că autorităţile au de ales între două variante. Prima, şi cea mai convenabilă, era ca autorităţile să adauge populaţiei doar acei bani care, până acum, veneau de la bugetul de stat, sub formă de ajutor de încălzire. În acest caz, populaţia ar fi plătit în plus doar 43 de leipe gigacalorie. Cea de-a doua variantă, care este cea adoptată acum, era şi cea mai îngrijorătoare întrucât presupunea faptul că autorităţile aleg să nu preia plăţile pe care le făcea statul, dar nici partea sa de subvenţie cu care a contribuit în anii precedenţi alături de autorităţile centrale.

Sorin Iordache

Termoficarea ia în calcul şi creşterea restanţelor

Potrivit directorului comercial, Sorin Iordache, Regia de Termoficare se aştepta ca municipalitatea să procedeze la mărirea tarifului gigacaloriei. Specialiştii recunosc că, dacă ar fi decis să suporte pe mai departe partea ei de subvenţie şi ar mai fi plătit şi procentul de 50% care venea de la bugetul de stat, ajungea la o sumă exorbitantă pe care nu ar fi avut cum să o plătească. “Bugetul local e neputincios ca să plătească tuturor craiovenilor şi fonduri pentru micşorarea tarifului şi ajutoare pentru căldură. Ar însemna să dea faliment, deci, într-un fel, ne aşteptam să aleagă această variantă”, a declarat Iordache. Pe de altă parte, autorităţile sunt convinse şi că o consecinţă imediată a acestui fapt este mărirea datoriilor populaţiei. “E foarte posibil să crească din nou restanţele la populaţie. Acesta e lucrul care ne speriem cel mai mult, dar sperăm că locatarii vor conştientiza şi faptul că nu pot să mai rămână în urmă cu plăţile întrucât vor ajunge să nu le mai poată acoperi”, a mai spus directorul Iordache.

 

1 COMENTARIU

  1. Titlu fals, lipsit de logică!
    În contradicţie cu conţinutul notei:”Aşa se face că, în raportul care va fi dezbătut în plenul de joi, este inclusă această majorare a tarifului gigacaloriei facturate populaţiei de la 194 de lei la 280 de lei”.
    “Consolarea craiovenilor: toţi vor plăti la fel”
    Chiar vă lipseşte logica elementară!
    Dacă s-ar plăti preţul de producător, Regia locală din ce să plătească salariile grase, tichetele etc.?

Comments are closed.