Funcţionarii de la „Taxe şi Impozite” nu mai sunt sub control judiciar

0
643

Răsturnare de situaţie în cazul celor 14 funcţionari de la Direcţia de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova. Reţinuţi, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi alte infracţiuni, funcţionarii sunt acum liberi „ca pasărea cerului”. Mai exact, în urma unei decizii de ieri a Judecătoriei Craiova, care este definitivă, a fost ridicată şi măsura controlului judiciar instituită faţă de ei, întrucât rechizitoriul prin care au fost deferiţi justiţiei a fost restituit Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Magistraţii Judecătoriei Craiova au decis, ieri, să ridice măsura controlului judiciar instituită faţă de funcţionarii de la Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova acuzaţi de abuz în serviciu, fraude informatice, fals intelectual şi înşelăciune, în ciuda faptului că procurorii doreau menţinerea acestora sub control judiciar pentru alte 60 de zile: „Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Munteanu Elena, Coadă Petria Corina, Beldeanu Gegiu Andreea Loredana, Piciu Lilioară, Bumbac Vasilica Iuliana, Guşiţă Gratie Titina, Bogoi Claudia Mariana,  Mitroi Georgeta, Predoaica Luminiţa, Cătănescu Valentina Anca, împotriva ordonanţei Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu nr. 5235/P/2011 din data de 01.09.2015 prin care s-a dispus prelungirea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţi pe o perioadă de 60 zile, din data de 04.09.2015 până la data de 01.11.2015, inclusiv. Dispune revocarea măsurii controlului judiciar luat faţă de inculpaţii Munteanu Elena, Coadă Petria Corina, Beldeanu Gegiu Andreea Loredana, Piciu Lilioară, Bumbac Vasilica Iuliana, Guşiţă Gratie Titina, Bogoi Claudia Mariana, Mitroi Georgeta, Predoaica Luminiţa, Cătănescu Valentina Anca. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 21 septembrie 2015”. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că actul prin care s-a sesizat instanţa, respectiv rechizitoriul nr. 5235/P/2011, a fost restituit Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova după ce s-au descoperit o serie de nereguli în urma analizării acestuia în procedura de cameră preliminară.

Au fost „săltaţi” în ianuarie

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus, în luna februarie, trimiterea în judecată a 14 funcţionari ai Direcţiei de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei municipiului Craiova (zece dintre ei încă în activitate), acuzaţi de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, fraude informatice, fals intelectual şi înşelăciune. Este vorba despre Vasilica Iuliana Bumbac (39 de ani), Georgeta Mitroi (47 de ani), Elena Munteanu (47 de ani), Simon Octavian Cojocaru (37 de ani), toţi patru aflaţi în arest preventiv la momentul respectiv, Andreea Loredana Beldeanu-Gegiu (38 de ani), arestată la domiciliu, Corina Coadă Petria (33 de ani), Claudia Mariana Bogoi (40 de ani), Daniel Petrişor Stepan (44 de ani), Luminiţa Predoaica (45 de ani), Ioana Moraru (41 de ani), Lucica Păsărică (56 de ani), Valentina Anca Cătănescu (41 de ani), Graţiela Titina Guşiţă (51 de ani), şi Lilioară Piciu (55 de ani), toţi sub control judiciar. Aceştia au fost cu toţii „săltaţi” pe 22 ianuarie a.c., când s-au făcut percheziţii la 24 de locuinţe din municipiu aparţinând suspecţilor. Oamenii legii au ridicat şi documente găsite la locuinţele suspecţilor, dar şi alte mijloace de probă. Toţi cei 14 au fost reţinuţi pentru 24 de ore, însă numai şase au fost arestaţi preventiv, cu toţii fiind eliberaţi, rând pe rând. Anchetatorii au declarat că suspecţii, în schimbul unor sume de bani sau a altor foloase, în perioada 2006 – 2014 ar fi şters din evidenţa informatizată amenzile unor persoane, ar fi scutit de la plata sumelor datorate bugetului de stat persoane care nu beneficiau de facilităţi sau chiar au anulat chitanţe care atestau plata unor taxe judiciare de timbru, primăria Craiova constituindu-se parte civilă cu suma de 500.786 lei. La sfârşitul lunii mai însă, instanţa de judecată a constatat o serie de nereguli în rechizitoriu şi a dispus restituirea acestuia la Parchet.