Craiova, un elev silitor, care speră să obțină notă mare, din partea comisiei de selecție a dosarelor pentru Capitală Culturală Europeană 2021

0
359

Primăria Craiova se pregătește să-și depună candidatura pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021”. Primarul Lia Olguța Vasilescu urmează să remită Ministerului Culturii declarația pe propria răspundere a municipiului, în care se certifică faptul că orașul este eligibil pentru această candidatură. Ceea ce se poate spune este că Primăria Craiova se dovedește un elev silitor, și speră să obțină notă mare din partea juriului care face trierea dosarelor, depuse și de alte 11 municipii din țară – Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Arad, Brăila, Sfântul Gheorghe, Baia Mare, București, Suceava, Târgu Mureș. Conceptul de „Capitală Culturală Europeană” a fost imaginat în 1980, de ministrul grec al Culturii, Melina Mercouri, și omologul său francez, Jack Lang, din dorința apropierii cetățenilor europeni. Ceea ce se poate spune este că demersul Primăriei Municipiului Craiova are susținerea deplină a întregii societăți civile. Practic a tuturor locuitorilor ei. Pe de altă parte, Primăria Craiova are sprijinul total și al județelor limitrofe, încât putem vorbi de faptul că întreaga Oltenie susține candidatura Craiovei, un posibil ferment al culturii europene. Ca să nu mai vorbim de numărul manifestărilor artistice, diversificate ca formă de exprimare, de mare interes public, organizate de toate instituțiile de profil, aproape în fiecare week-end, devenit unul remarcabil. Ministerul Culturii este autoritatea responsabilă cu procedura de selecție pentru titlul de „Capitală europeană a culturii” pentru anul 2021, în România.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi a CLM Craiova, se află un proiect de hotărâre prin care se împuternicește Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, ca în numele şi pe seama unităţii administrativ teritoriale, să semneze şi să depună la Ministerul Culturii, declaraţia pe propria răspundere a municipiului Craiova, candidat pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. Consilierii municipali trebuie să voteze acest proiect, după care edilul-șef al Craiovei va completa declarația și o va depune la ministerul de resort, așa cum prevede legislația. În cazul în care este selectat să i se acorde premiul, Craiova trebuie să accepte toate condițiile stabilite  prin acest document.

Declarația pe proprie răspundere este obligatorie

În raportul care însoțește proiectul de hotărâre se precizează că municipiul Craiova are obligaţia de a completa această declaraţie pe propria răspundere. Potrivit autorităților, documentul respectiv trebuie să aibă ca şi conţinut obligatoriu următoarele elemente: denumirea oficială completă a candidatului, forma juridică oficială, adresa oficială completă și codul de înregistrare în scopuri de TVA. În conformitate cu articolele 131 și 145 din Regulamentul financiar din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al UE, candidații care vor fi găsiți vinovați că au depus declarații false pot fi supuși unor sancțiuni administrative și financiare.

De ce poate fi respinsă candidatura

Prin declarația respectivă, autoritățile certifică faptul că orașul (în speță, Asociaţia “Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”) nu se află în stare de faliment sau în curs de lichidare, că activitatea sa nu este sub administrare judiciară sau că nu are activitatea suspendată. De asemenea, orașul Craiova poate fi exclus de la primirea premiilor Uniunii Europene dacă asociația care o reprezintă a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni de încălcare a normelor deontologice. Un alt motiv pentru care orașul ar fi respins este dacă se constată că asociația a fost vinovată de abateri profesionale grave, dovedite prin orice mijloace pe care Comisia Europeană le poate justifica, inclusiv prin hotărâri ale Băncii Europene de Investiții și ale organizațiilor internaționale.

54 milioane de euro, alocați în șapte ani

Orașul nu mai este eligibil dacă asociația nu și-a plătit contribuțiile la asigurările sociale sau plata impozitelor în conformitate cu dispozițiile legale sau dacă a fost condamnată, printr-o hotărâre a instanței, pentru „fraudă, corupție, implicare într-o organizație criminală, spălare de bani sau orice alte activități ilegale în detrimentul intereselor financiare ale UE”. Prin declarația pe care o semnează, primarul certifică și faptul că orașul nu se află în conflict de interese în raport cu premiul. Se specifică faptul că respectivul conflict de interese „poate apărea în special ca urmare a intereselor economice, a afinităților politice sau naționale”.

Tot în ședința de joi, consilierii municipali au pe masă și un proiect de hotărâre prin care se garantează faptul că, pe o perioadă de 7 ani (2016-2022), o sumă totală de 243milioane de lei, echivalentul a 54 milioane de euro.