Spitalul Filantropia, în căutare de medici urgentişti

0
886

La doar câteva luni după ce a obţinut, cu mari eforturi, avizul de funcţionare, Urgenţa Spitalului Municipal Filantropia întâmpină, din nou, probleme. De data aceasta de personal. Numărul medicilor urgentişti este mult prea mic pentru a asigura funcţionare la capacitate maximă a compartimentului.

În prezent, în cadrul Compartimentului de Primiri Urgenţe (CPU) al celui mai vechi spital din Craiova, un singur medic urgentist este angajat pe perioadă nedeterminată, în timp ce alţi trei doctori au contracte pe perioadă determinată încheiate în luna februarie a acestui an. Prea puţini, dacă este să ţinem cont că numai în luna august a.c. la CPU s-au înregistrat peste 1.000 de pacienţi.

În aceste condiţii, Urgenţa Spitalului Filantropia funcţionează în trei ture, de luni până vineri, iar sâmbăta şi duminica toate cazurile care ajung în cadrul compartimentului sunt tratate de medicii de gardă de pe secţii. Din acest motiv, conducerea unităţii sanitare şi-ar mai dori cel puţin încă patru posturi de doctori care să fie permanente.

„Avem mare nevoie de angajarea unor medici pentru Compartimentul de Primiri Urgenţe, unde ne confruntăm cu un deficit de cadre medicale. Ne dorim încă patru posturi de doctori cu contract de muncă pe durată nedeterminată. Sâmbăta şi duminica, spre exemplu, urgenţele sunt asigurate doar de medicii de gardă şi am dori să fie şi urgentişti. Din punctul nostru de vedere, compartimentul are o adresabilitate bună. În luna august au fost 1.000 de pacienţi. Sperăm ca săptămâna viitoare Consiliul Local să aprobe înfiinţarea a patru noi posturi de urgentişti, apoi noi vom organiza concurs”, a declarat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.

Doar o parte din urgenţele medicale sunt tratate la Filantropia

Chiar dacă la Urgenţa Spitalului Filantropia nu sunt încă trataţi şi pacienţii cu traumatisme severe, aşa cum ar fi victimele accidentelor rutiere, reprezentanţii unităţii sanitare consideră CPU foarte important pentru reţeaua sanitară doljeană. Fie şi numai pentru că funcţionarea acestuia asigură decongestionarea Urgenţei de la Spitalul Judeţean, acolo unde ajung cazuri grave din toată Oltenia.

La Filantropia pot fi rezolvate în cadrul structurii de urgenţă cazurile ce ţin de medicină internă, cardiologie sau obstetrică-ginecologie. Un mare avantaj este că, din punctul de vedere al dotării cu aparatură medicală, compartimentul dispune de aparate medicale de înaltă performanţă, foarte importante în tratarea cazurilor grave. Miza este însă şi una financiară pentru spital şi se bazează pe un calcul destul de simplu: mai mulţi bolnavi trataţi înseamnă şi venituri mai mari. Pentru toate acestea este însă nevoie şi de un număr suficient de medici şi asistenţi medicali.

300.000 de lei investiţi în CPU

Deficitul de doctori nu este însă prima piedică peste care trebuie să treacă unitatea sanitară. Chiar inaugurarea Urgenţei Spitalului Municipal a fost una cu probleme, fiind amânată în mai multe rânduri. Abia în urmă cu trei luni, după o lungă perioadă de tergiversări şi doi ani de promisiuni, s-a întâmplat acest lucru. Deşi clădirea în care aceasta funcţionează Urgenţa fusese amenajată încă din 2009 şi dotată cu aparatura medicală necesară, abia în vara acestui an Ministerul Sănătăţii şi-a dat avizul. În tot acest timp, lucrurile s-au împotmolit la nivel central. Lipsa de voinţă a unor oficiali din Ministerul Sănătăţii sau pur şi simplu birocraţia şi-au spus cuvântul şi inaugurarea Urgenţei de la Spitalul Filantropia a întârziat de mai multe ori. Deşi era vorba doar de o formalitate, un aviz pe care spitalul merita să-l obţină având în vedere că îndeplinea condiţiile cerute, a trebuit să treacă mai bine de doi ani până când unitatea sanitară să aibă un Compartiment de Primiri Urgenţe.

Un alt motiv pentru care conducerea spitalului ar trebui să găsească o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme, a lipsei de medici, sunt costurile destul de ridicate ale investiţiei în CPU, nu mai puţin de 300.000 de lei, care ar trebui justificate doar prin funcţionarea la capacitate maximă a compartimentului.