Africa de Sud vrea să-şi pregătească viitori specialişti în Medicină şi IT la Craiova

0
355

După o primă vizită de curtoazie, la Craiova, în urmă cu trei luni, ambasadorul Africii de Sud în România, Excelenţa Sa Pieter Swanepoel, s-a aflat din nou în oraşul nostru, de data aceasta pentru a se întâlni cu conducerea celor două instituţii de învăţământ superior, respectiv a Universităţii din Craiova (UCV) şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), pentru stabilirea unor direcţii de acţiune comune cu mediul universitar craiovean. „Aceasta nu a fost o simplă vizită de curtoazie, ci o vizită care are o aplicabilitate directă şi rezultate concrete”, a subliniat Pieter Swanepoel.

Vizita ambasadorul Africii de Sud a început la Universitatea din Craiova, unde a avut discuţii cu prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorectorul instituţiei. Excelenţa Sa a prezentat intenţia Guvernului pe care îl reprezintă de a îmbunătăţi sistemul medical şi pe cel de învăţământ, prin pregătirea de specialişti în ţara noastră, mai exact la Craiova. Discuţiile au continuat la UMF Craiova, unde diplomatul s-a întâlnit cu prof. univ. dr. Adrian Săftoiu, rectorul Universităţii. Şi aici au fost abordate posibilităţile de cooperare în domeniul pregătirii studenţilor din Africa de Sud şi s-a convenit ca partea română să prezinte programele educaţionale pe care le poate desfăşura în limba engleză, iar Ambasada Africii de Sud să prezinte aceste programe Guvernului sud-african.

„Am sosit la ora 9.00 dimineaţa şi am petrecut timp discutând cu reprezentanţii universităţilor până la ora 13.00. Motivul discuţiei este faptul că Guvernul Africii de Sud are ca prioritate îmbunătăţirea sistemului medical şi upgradarea sistemului de educaţie. Timp de 300 de ani de discriminare în Africa de Sud, populaţia de culoare, care este în procent de 70%, a fost supusă unui proces de educaţie scăzut şi de un nivel de asistenţă medicală la fel de scăzut. De aceea, trebuie să ridicăm standardele în domenii prioritare, precum cel al ştiinţelor, matematicii, tehnologiei şi al asistenţei medicale”, a declarat, ieri, ambasadorul Africii de Sud, Excelenţa Sa Pieter Swanepoel. „Aici există specialişti care excelează în domeniile pe care le-am menţionat, şi de acest lucru are nevoie şi ţara noastră. Considerăm că putem să aducem oameni în România, pentru a fi pregătiţi în aceste domenii, iar ei să se întoarcă pentru a pregăti, la rândul lor, specialiştii noştri”, a adăugat diplomatul.

„Suntem o instituţie cu un comportament flexibil, înţelept şi pragmatic”

Prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorectorul Universităţii din Craiova, a afirmat, la rândul său, că instituţia pe care o reprezintă îşi dovedeşte, încă o dată, capacitatea de a forma oameni bine instruiţi. „Adresându-ni-se nouă, Universitate din Craiova poate să-şi dovedească, pe de o parte, competenţa, şi pe de alta, flexibilitatea. Domnia sa ne-a explicat foarte clar că nu doreşte servicii educative standard, adică cele obişnuite, ci un set de programe flexibile, diversificate, relaţionate cu un pragmatism al analizei concrete, astfel încât toţi cei care vor beneficia de serviciile noastre să dobândească noi capacităţi, noi calităţi educative”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Panea, catalogând viitoarea colaborare ca fiind una „inedită”. „Această colaborare este oarecum inedită, deşi Universitatea are relaţii internaţionale de 50 de ani. Este ceva cu totul şi cu totul nou şi asta dovedeşte că suntem o instituţie matură şi de mare calitate, cu un comportament flexibil, înţelept şi pragmatic, astfel încât să producem efectele dorite”, a afirmat prorectorul UCV.

„Sperăm că această vizită va fi începutul unui program de schimb de studenţi. Excelenţei Sale i-a fost prezentată toată baza noastră materială, de care s-a arătat mulţumit, şi, din punctul nostru de vedere, vom înainta Ministerului Educaţiei şi Cercetării o propunere de a analiza un acord între cele două părţi, respectiv UMF şi reprezentanta Africii de Sud, în ceea ce priveşte aceste schimburi de studenţi”, a declarat Valeriu Ciotîrnoiu, secretarul-şef al UMF Craiova, responsabil cu studenţii străini.

 

La invitaţie ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România, ministrul Ştiinţei şi Tehnologiei din Africa de Sud va veni, în primele două săptămâni ale lunii noiembrie, în România şi va încerca să stabilească acorduri privind programele de educaţie pentru specialiştii.

Ambasadorul Africii de Sud, Pieter Swanepoel, s-a arătat foarte interesat de programele educative de scurtă durată, de 6-12 luni, din domeniile matematicii, fizicii, biologiei şi ştiinţelor naturii, dar şi din domeniul ştiinţelor aplicate, precum IT şi electronică.