Parteneriat complex, între Facultăţile de Drept ale Universităţilor din Craiova şi Chişinău

0
337

ProtocolPentru Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova continuă programele de colaborare cu instituţii de învăţământ superior de profil din mai multe ţări din Europa. Ultimul, dar nu cel din urmă protocol, se referă la parteneriatul academic cu Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi cu Facultatea Drept a Universităţii de Stat din Republica Moldova. Este o înţelegere parafată care poate fi considerată şi cu urmări sentimentale, cu o  corespondenţă istorică.

 Acordul de cooperare între Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova şi Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a Republicii Moldova are ca obiectiv susţinerea cercetării ştiinţifice, prin proiecte comune în domeniul ştiinţelor juridice. Prof.univ.dr.  Valeriu Cuşnir, directorul Institutului, a precizat, cu ocazia semnării Acordului: „cercetătorii şi profesorii celor două instituţii vor beneficia de noi oportunităţi instituţionale, având posibilitatea să dezvolte cercetări ştiinţifice de interes comun, să iniţieze şi să implementeze proiecte de cercetare-dezvoltare comune, să organizeze manifestări ştiinţifice comune , cu atragerea fondurilor europene”.

Craiova – Chişinău , o linie de dezvoltare ştiinţifică , cu o corespondenţă spirituală

Al doilea segment al înţelegerii se referă la Acordul de cooperare între Facultăţile de Drept ale Universităţilor din Craiova, respectiv Chişinău, sefnat între cei doi decani – prof.univ.dr.  Sevastian Cercel (Craiova) şi profuniv.dr. Sergiu Băieşu. „Cooperarea academică îmtre părţile semnatare priveşte activităţi plecând de la facilitarea schimbului de studenţi şi recunoaşterea rezultatelor obţinute în cadrul mobilităţilor, organizarea în comun a unor Şcoli de vară nşi stagii de practică pentru studenţi şi cadre didactice, până la dezvoltarea relaţiilor la nivelul şcolilor doctorale”, a menţionat Sergiu Băieşu. Este, aşa cum aminteam, o parte din lungul şir al parteneriatelor instituiţionale între „Drept” de la Craiova şi unităţi similare din alte ţări. „De mai multă vreme avem astfel de colaborări, cu instituţii din Franţa, Elveţia, Spania, Polonia, Cehia, la care se adaugă strânsa relaţie profesională cu juriştii din Republica Moldova, iar semnarea parteneriatelor cu unităţile din ţara amintită constituie un pas omportant în ceea ce înseamnă detvoltarea relaţiilor, atât ştiinţifice, cât şi de altă natură”, a mai spus Sevastian Cercel.