Call Center pentru pacienţii care nu găsesc medicamentele de care au nevoie

0
402

medicamentÎn condiţiile întreruperilor tot mai dese ale tratamentelor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a lansat serviciul de CallCenter 0310.808.090, la care pacienţii pot semnala lipsa medicamentelor din farmacii. APCR va prelua aceste apeluri, va contacta distribuitorii/producătorii şi va monitoriza remedierea acestor situaţii. Cel mai recent caz semnalat de reprezentanţii bolnavilor cronici este cel al pacientelor care suferă de cancer la sân. Nu mai puţin de 150.000 dintre acestea nu mai găsesc medicamentele de care au nevoie.

Alianţa va lua legătura cu autorităţile pentru a sesiza o posibilă criză şi ar putea extinde acest serviciu, astfel încât să preia şi alte sesizări ale pacienţilor privind birocraţia sistemului medical. Guvernul a aprobat în luna iulie a.c. introducerea pe lista compensatelor a încă 21 de medicamente inovative, din care 12 sunt destinate bolnavilor de cancer. Deocamdată însă, pacienţii nu au acces la acestea.

Pentru ca noile medicamente să ajungă la pacienţi, mai trebuie parcurse câteva etape, însă–Ministerul Sănătăţii trebuie să elaboreze protocoalele terapeutice, iar acestea trebuie apoi dezbătute şi, în final, publicate în Monitorul Oficial.

Pentru moment, nu au fost finalizate protocoalele, iar Cezar Irimia, preşedintele APCR, a declarat că Alianţa analizează posibilitatea de a da în judecată Ministerul Sănătăţii.

Până acum, au existat mai multe procese intentate statutului de către pacienţi pentru a beneficia de compensare la medicamente ce nu se află pe lista aprobată de autorităţi.

150.000 de paciente cu cancer mamar au de suferit din cauza lipsei medicamentelor

Potrivit APCR, 150.000 de femei din România cu cancere mamare sunt nevoite să se aprovizioneze cu medicamente din ţările vecine – Bulgaria şi Ungaria. Tratamentul pacientelor cu mastectomie cărora li s-a indicat un tratament de întreţinere hormonală cu produsul tamoxifen este întrerupt din cauză că acest medicament nu se găseşte pe piaţa românească.

Reprezentanţii bolnavilor cronici susţin că responsabil de asigurarea continuităţii acestor tratamente este Ministerul Sănătăţii, iar lipsa medicamentelor vitale se face simţită de jumătate de an.

De asemenea, în lista medicamentelor aprobate în Hotărârea de Guvern nu se regăseşte medicamentul Rituximabum (Mabthera), evaluat de ANMDM şi aprobat cu includere necondiţionată în sublista C1-G17 pentru „pacienţii adulţi cu granulomatoză cu poliangeită (Wegener) (GPA) activă, severă şi poliangeită microscopică (MPA)”. Rituximabum este singura terapie disponibilă la ora actuală pentru pacienţii adulţi care sufera de granulomatoză cu poliangeită (Wegener) (GPA) activă, severă şi poliangeită microscopică (MPA).

Aproape 8.000 de cazuri noi în fiecare an

Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 de cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată ca acest procent este în continuă creştere, în România dar şi în lume

Potrivit specialiştilor, ca să fie curabil, cancerul la sân trebuie să fie depistat într-un stagiu pe măsură, adică 1 sau 2. Cancerul mamar în stadiul 1 sau 2 recidivează în sub 10% din cazuri. Mortalitatea în România la pacientele cu cancer la sân este de 36%, mai mare decât media europeană – 29% şi decât cea mondială, de 31%.

De aceea, este foarte important ca orice femeie să cunoască semnele şi simptomele cancerului mamar, să înveţe să se automonitorizeze, şi, în cazul în care observa unele dintre aceste simptome, să se prezinte la medic cât mai repede, pentru un consult de specialitate. Făcând acest lucru la timp, se poate evita agravarea bolii, ceea ce creste considerabil şansele de vindecare.