Are 47 de ani (n. 16 iunie 1967 – Stuttgart) şi cu alura lui de baschetbalist, măsoară 1,93 metri, mereu şi mereu în nelipsita bluză de trening Puma pe marginea terenului, îşi conduce echipa cu grimasele devenite fotogenice. Căsătorit, doi copii, soţia Ursula, este scriitoare pentru copii. A fost jucător activ (1986-2001), atacant şi apoi apărător la Eintracht Frankfurt, Viktoria Sindligen, Rotweiss, Frankfurt şi FSV Mainz, pe care a şi antrenat-o în perioada 2001-2008. Cu 325 de meciuri în divizia secundă, sub culorile lui Mainz, este considerat recordmenul numărului de meciuri disputate în D2. De asemenea, cu 52 de realizări, împarte al doilea loc al golgeterilor clubului, cu Sven Demandt. Ca tânăr antrenor la Mainz, după două sezoane în care echipa s-a clasat pe locul patru, în sezonul 2004-2005, pentru prima oară în istoria sa, echipa accedea în D1. A terminat pe locul 11 ediţia 2005-2006, dar a retrogradat în sezonul următor, pentru plasarea pe locul 16. Primul succes european al lui Jurgen Klopp este legat de participarea în Cupa UEFA (2005-2006), via coeficientul „fair-play”, printre victime numărându-se clubul armean Mika Ashtarak (4-0; 0-0) şi islandezii de la IBK Keflavik (2-0; 2-0), pentru a fi „scoşi” de viitoarea câştigătoare a competiţiei, FC Sevilla (0-0; 0-2). Revenită în divizia secundă, Mainz va încheia sezonul 2007-2008 pe locul 4, la doar două puncte de FC Koln, care va obţine promovarea. După acest eşec, Jurgen Klopp va semna un contract pe doi ani cu Borussia Dortmund, care se despărţise, după un campionat oribil, de antrenorul Thomas Doll, în urma unei plasări pe locul 13 a echipei. Amintirea retrogradării din 2006-2007 era încă vie. Încă un detaliu: în 1995, Jurgen Klopp devenea licenţiat al Universităţii Goethe din Frankfurt, Facultatea de Ştiinţe Sportive, cu lucrarea „Mersul. Studiu de cercetare al unei activităţi accesibile tuturor”. Este considerat momentan, graţie performanţelor (două campionate, o cupă, două supercupe, o finală a Ligii Campionilor) unul dintre cei mai seducători antrenori din Bundesliga. Filosofia sa interesantă despre fotbal şi viaţă, arta construcţiei unei echipe de top, cu cel mai mare număr de spectatori, au atras atenţia celor a unor gomoase cluburi din lume, care s-au văzut refuzate cu politeţe. Cu Jurgen Klopp pe banca tehnică, Borussia Dortmund a devenit obsesia celor de la Bayern Munchen, dar şi cea mai iubită echipă din Bundesliga. Va povesti mai târziu, într-un interviu pentru „The Guardian”, despre momentul despărţirii sfâşietoare de Mainz, aşa cum puţini antrenori din lume sunt capabili să o facă, relevând o etică a meseriei pusă deasupra avantajelor materiale şi mai ales faţă de jucătorii pe care şi i-a ales să lucreze cu ei.
La Dortmund, însoţit de doi jucători
La Dortmund, Jurgen Klopp vine însoţit de doi jucători pe care îi antrenase, Mohamed Zidan şi Neven Subotic, titulari esenţiali şi indispensabili în atac şi defensivă. Câştigă „Supercupa Germaniei” în faţa lui Bayern Munchen (2-1) şi termină campionatul pe locul 6, cel mai bun după… 5 ani. În pofida a două eliminări, mai întâi din primul tur al Cupei UEFA, de către Udinesse (0-2; 2-0; 2-4 d.l.p.) şi apoi în optimile de finală ale Cupei Germaniei, de Werder Bremen (1-2), conducerea clubului nu-i retrage încrederea şi Klopp îşi va prelungi contractul până în 2012. Urmează o serie de patru victorii consecutive, un retur fabulos, care pune în pericol recordul lui Matthias Summer, de şase victorii, şi Dortmundul îşi descoperise antrenorul. Va relansa jucători îndelung accidentaţi sau ieşiţi din forma sportivă (Weindefeller, Kehl, Owomoyela sau Waldez) şi va da strălucire unor jucători cheie precum Hummels, Subotic, Sahin, Sinji Kagawa, apoi Mario Gotze şi Lucas Barias. Iată cum se destăinuie într-un interviu pentru „The Guardian”: „Când am părăsit Mainz m-am gândit că data viitoare o să pun mai puţin suflet. Am spus asta pentru că am plâns o săptămână în continuu. Oraşul a organizat pentru noi o petrecere de despărţire. Pentru un om normal, atâta încărcătură emoţională este prea mult. Am zis că nu este sănătos să lucrezi în felul ăsta. Dar după o săptămână la Dortmund eram în aceeaşi situaţie. Să te întâlneşti cu aceeaşi stare de fapt de două ori şi să fii lovit de noroc, este puţin cam neobişnuit”. Impresionantul Westfallenstadion, cu peluza lui abruptă galben-neagră, strânge 82.000 de spectatori la fiecare meci. Borussia Dortmund rămâne echipa romantică din Champions League.
Despre plecarea lui Mario Gotze
La doar o zi după ce învinsese Realul, cu 4-1, la Dormund, Mario Gotze (20 de ani) a anunţat că pleacă, Bayern Munchen achitându-i clauza contractuală de 37 milioane euro. „Ce pot să spun?”, ar fi declarat Klopp în biroul sponsorului Puma din Westffalenstadion. „Este ca în James Bind, doar că Bayern joacă rolul negativ. E OK, atâta timp cât ai bani. Posibilităţile succesului cresc. Dar asta nu-i o garanţie. Noi nu suntem un supermarket, pentru că ei ştiu că noi nu putem plăti aceleaşi sume. Nu este în mentalitatea noastră să facem lucruri ca Real Madrid şi să nu ne gândim la taxe şi impozite şi să lăsăm generaţia următoare să culeagă efectele nesăbuinţei noastre. Trebuie să muncim serios. Avem bugetul pe care îl avem, dar continuăm să pierdem jucători”. Când Klopp l-a pierdut pe Sinji Kagawa, considerat unul dintre cei mai buni jucători din lume, a plâns. „Am plâns amândoi 20 de minute, strânşi în braţe, când ne-am despărţit”. La fel s-au întâmplat lucrurile cu Nuri Sahin, care plecase la Real, pentru că era cel mai mare club din lume, unde, după patru apariţii, a fost împrumutat la Liverpool, pentru ca apoi să se întoarcă la Dortmund. Întrebat cum a primit vestea plecării lui Mario Gotze, Jurgen Klopp se schimbă la faţă. „A fost ca un infart”. Când Michael Zorc, managerul clubului, a venit cu o faţă de parcă îi murise cineva şi ne-a zis „ştiţi, s-ar putea ca…, am zis că trebuie să plec acasă. Unde soţia mă aştepta să mergem la premiera unui film, în Essen, unde eram invitaţi de un prieten bun, actorul Wotan Wilhe Mohring. I-am spus soţiei: e imposibil să ies din casă în starea asta. M-au sunat de la club să ne vedem la un restaurant ca să stăm de vorbă. Am exclus orice întâlnire. Am sunat 6-7 jucători, unii dintre ei n-au dormit toată noaptea, când au primit vestea, se gândeau că nu sunt atât de buni ca să fie colegi cu Gotze. Bayern îi spusese aşa lui Goetze: semnezi acum ori niciodată. Eu i-am spus: nu semna, vor veni şi la anul, şi peste doi ani şi peste trei ani, dar el avea 20 de ani şi gândea diferit”.
Cum a căzut oferta Hamburg
Klopp a fost aproape de a ajunge antrenor la Hamburg, care i-a oferit, până la urmă, postul lui Martin Jol, pentru că acesta a purtat costum la interviu. „Au venit la mine acasă trei oficiali de la Hamburg. Doi erau siguri de mine, al treilea avea îndoieli. Arătam aşa (n.r. – adică era în trening). Am citit apoi în ziar că au spus că nu sunt omul potrivit pentru acest motiv şi pentru faptul că la Mainz jucătorii îmi spuneau Kloppo. Cum era să mi se spună, Mister, dacă azi eram colegul lor şi mâine antrenorul lor? I-am sunat şi le-am spus: nu vreau postul de principal la Hamburg, dacă aveţi îndoieli despre caracterul meu e imposibil”. Jurgen Klopp a avut oferte de la cluburi mari din lume, dar pentru el la această oră Dortmundul e cel mai tare proiect de fotbal. Susţine că a primit mai mult în viaţă decât au crezut vreodată el sau părinţii lui. Când era antrenor la Mainz, Klopp a fost sunat de Uli Hoeness, preşedintele lui Bayern. „Pentru un antrenor de liga a doua să fii contactat de Bayern nu e chiar un lucru banal. A vrut să ne vedem. I-am zis: sigur, o s-o întreb pe mama şi ne vedem. L-au ales pe Jurgen Klismann. Nu am fost supărat”. Care-i filosofia lui Jurgen Klopp? Mentorul său era Wolfhang Frank, antrenorul său de la Mainz, fascinat de munca lui Arigo Sacchi la Milan. „Chiar dacă jucam în liga a doua, eram singura echipă germană care foloseam un 4-4-2 fără libero. Am văzut casetele de 500 de ori, cu Sacchi exersând scheme defensive fără minge, folosind doar jaloane, cu Maldini, Baresi şi Albertini. Înainte credeam că echipa cu jucători mai valoroşi câştigă. Acum am învăţat că orice e posibil. Poţi învinge echipe mai bune dacă ai tactica potrivită”. Acesta este Jurgen Klopp, antrenorul care la un meci de Cupa Germaniei, cu Stuttgarter Kickers (D3), a avut, sâmbăta trecută, în tribune… 37.000 de spectatori, din care 20.000 de suporteri. El conduce, de pe banca tehnică, Borussia Dortmund, singurul club german cotat la bursă, care îşi va augmenta capitalul social cu aproape 110 milioane euro, cum afirmă cotidianul „Handelsblatt”, în numărul său de ieri. La cererea sponsorului Puma. A câştigat campionatul Germaniei în 2011 şi 2012 şi Supercupa Germaniei în 2013 şi 2014. O mai câştigase în 2008.
LAURENŢIU CANŢĂR şi MIRCEA CANŢĂR