Filme românești, concerte și spectacole culinare la festivalul de la Cetate

0
328

Doar câteva zile au mai rămas până la deschiderea oficială a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, eveniment anual, organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul  TV 1000. Din selecția celei de-a V-a ediții fac parte 19 filme românești, reclame și animații de arhivă, iar între invitații speciali se numără regizorul român Lucian Pintilie. Divan Film Festival se va desfășura în Portul Cultural Cetate, în perioada 26-31 august, și va avea ca parteneri Primăria municipiului Craiova, Consiliul Județean Dolj, Asociația „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”, Centrul Național al Cinematografiei și Institutul Cultural Român.

„Duminică” (regia Sânziana Nicola, 2013; 13’) se numără printre scurtmetrajele proiectate miercuri, 27 august,  și prezintă povestea lui Alex, care află că o rudă apropiată este pe patul de moarte. Drumul până la spital trebuie să îl parcurgă, pe bancheta din spate a mașinii, alături de sora lui, cu care nu se înțelege. Drumul pare infinit, dar în cele din urmă cei doi își dau seama că au aceeași problemă. În „Tatăl nostru” (regia Sergiu Lupșe, 2014; 8’) povestea e conturată în jurul a două prostituate care încep să își pună problema rugăciunilor divine, iar „Țipătul” (2012) lui Sebastian Cosor este o reinterpretare a cunoscutei opere expresioniste semnată de Edvard Munch. „Kazimir” și „Retur”, cele două scurtmetraje regizate de actorii Dorian Boguță și Emanuel Pârvu, vor rula la Divan Film Festival în prezența unei părți a echipei, vineri, 29 august.

Joi, 28 august , de la ora 11.00, va avea loc deja tradiționala proiecție pentru copii:  „De-aș fi Harap Alb”, filmul regizat în 1965 de Ion Popescu-Gopo (cu Florin Piersic în rolul principal), adaptarea cinematografică a basmului „Povestea lui Harap-Alb”. Seara, în prezența regizorului, va putea fi văzut celebrul film al lui Lucian Pintilie „O vară de neuitat / Un ete inoubliable”, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani.

Proiecția primului film independent realizat cu voluntari, Usturoi”, o coproducție româno-americană regizată de Luciano Alexandru, este anunțată pentru vineri, 29 august, și va fi precedată de un spectacol culinar susținut de Mircea Groza (care se interpretează pe sine în film). Un alt spectacol culinar, dedicat bucătăriei tradiţionale turcești, va fi oferit miercuri, 27 august, de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici, din Vidin.

Dintre filmele românești de arhivă care vor fi prezentate la Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară fac parte „Haplea” (1927), unul dintre primele filme românești de animație, documentarul din 1944 intitulat „Dunărea distruge și clădește”, o coproducție Austria – România, plus reclamele animate „Adam şi Eva” (1970), „Greierele şi furnica” (1970), „Noe” (1973), „Prestanţă” (1977) și „Arhimede” (1970) .

Nu vor lipsi din program nici concertele: Cvartetul Filarmonicii din Craiova – care va concerta în cadrul galei de deschidere, de marți, 26 august, Ioan Gyuri Pascu va cânta joi, după proiecția filmului lui Lucian Pintilie, iar sâmbătă este programat, ca de obicei, concertul Mambo Siria.