Mihai Neațu despre drumul județean Craiova-Cetate : Respectă toate normativele de siguranță rutieră și pietonală

0
636

Drumul județean Craiova-Cetate se află într-un proces amplu de modernizare, cu scopul de a aduce traficul județean la standarde europene și de susține dezvoltarea comunităților locale din sudul județului. Reabilitarea și modernizarea acestui drum județean se realizează cu fonduri europene nerambursabile în valoare de 165,4 milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului este de aproape 200 de milioane de lei. Sunt bani atrași pentru implementarea celui mai inovator proiect de infrastructură rutieră din tot județul.

„Ne aflăm pe DJ 552, care leagă Craiova de Cetate, un drum de 67 de km care este reabilitat pe fonduri europene. Am atras un buget de 32 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile. Dacă ar fi fost să facem acest drum din fondurile de dezvoltare al județului ar fi trebuit să băgăm tot bugetul Consiliului Județean pe doi ani în acest drum, ca să-l aducem la standardele pe care le vedeți. Este un proiect avizat de către cei de la Ministerul Fondurilor Europene, respectă toate normativele de siguranță rutieră și pietonală, așa zisul oțel krup este de fapt balustrada care separă zona rutieră de zona pentru cicliști și cea pietonală. Acest segment de drum încă nu este finalizat. Sperăm noi să fie gata cam într-o lună și jumătate cu tot cu marcajele. Repet, respectă tot ceea ce înseamnă normative din zona de proiectare și siguranță rutieră. Normativele spun că pista de bicicliști trebuie să aibă un metru, ați văzut că am pus ruleta, are un metru, la fel și zona pietonală. Putem să mergem peste tot să vedeți”, a explicat Mihai Neațu, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, care a inspectat ieri lucrarea la fața locului împreună cu reprezentanții SCDLP și însoțit de jurnaliști.

Vicepreședintele CJ Dolj a mai spus că întreaga lucrare a fost proiectată conform normelor, normativelor și standardelor europene în vigoare și executată întocmai. Respectarea tuturor elementelor de siguranță rutieră a participanților la trafic este urmărită pe tot parcursul lucrărilor prin verificări stricte. La începutul acestei luni, a fost întocmit al treilea audit de siguranță rutieră, realizat de un expert desemnat de Autoritatea Rutieră Română, care ne indică toate aspectele ce trebuie urmărite și toate lucrările ce sunt necesare pentru ca amenajările rutiere să asigure maximul de siguranță în trafic.  “Pista de bicicletă e destinată deplasării în siguranță a cicliștilor, nu neapărat celor care locuiesc în cele 7 comune pe care le străbate acest drum, ci tuturor celor care vor să se deplaseze cu bicicleta pe ruta Craiova Cetate. Cum bine știți, la nivel național în PNRR ne-am asumat că vom face 3000 de km de piste de biciclete. Ne-am propus să facem piste de biciclete și zone pietonale peste tot pe unde reabilităm drumuri județene, mai ales că sunt bani europeni. Poate localnicii sunt mai reticenți la inovativitate, la noutate, dar normativele de proiectare și execuție presupun așa ceva. Pot să vă spun că am ales varianta mai scurtă de stâlpișori, puteam să mergem până la 125 de centimetri înălțime. S-a avut în vedere numai siguranța. Auditul de siguranța circulației ne recomandă să montăm cu celeritate separatoarele, așa se numesc, dintre zona pietonală și cea pentru cicliști”, a precizat Mihai Adrian Neațu.