Goana după atacanţi, mai furibundă decât goana după goluri

0
327

Postul de vârf de atac este cel mai deficitar în Liga I, unele echipe evoluând cu impovizaţii în avanposturi, deoarece nu au găsit atacanţi de calitate

În Liga I s-a declanşat în vara aceasta şi continuă şi după startul campionatului o adevărată goană după atacanţi. Asta deşi echipele care nu acuză probleme pe acest post nu sunt nici pe departe cele mai eficiente. La Steaua s-a văzut în returul trecut plecarea lui Keşeru, Ţucudean fiind departe de golgheterul vândut la arabi. Toată vara s-au promovat diverse nume pentru atacul echipei campioane, iar Gigi Becali s-a lăsat convins după prima etapă şi l-a transferat pe golgheterul campionatului trecut, Tade.

La Astra, Şumudică ţipă înainte şi după fiecare meci că nu are vârf de atac. Au plecat Fatai, Chiţu şi Spătaru, iar Alibec e accidentat. Chiar dacă marchează meci de meci, Budescu o face mai mult din lovituri libere şi ca vârf împins este doar o improvizaţie.

La Dinamo e criză de vârfuri, chiar dacă pe noi ne-au bătut cu Rotariu, care nu este vârf şi abia fusese recuperat după accidentare. Inexplicabilă a fost despărţirea de Bilinski, deşi probabil polonezul nu a mai suportat încă un an de mediocritate. Alexe vrea să plece, deşi nici la Dinamo nu prea ar mai avea loc. „Câinii” sper în salvare de la „bizonul” Gnohore, pe care-l ochise Petrolul.

Viitorul a jucat în primele 2 meciuri fără vârf de atac şi totuşi a marcat de 4 ori. Mijlocaşul Florin Tănase a fost avansat, fiindcă atacanţii Bonilla şi Chiţu nu sunt pregătiţi, iar Gavra nu-i inspiră încredere lui Hagi decât pentru câteva minute.

ASA a început bine sezonul şi datorită atacanţilor, Axente şi Jazvic marcând câte două goluri, iar Manolov o dată. CFR Cluj a primit un preţ bun pe Tade, care avea şi un salariu mare, iar acum speră ca Guima, Santamaria şi Cristian să explodeze pe postul pe care echipa din Gruia a avut în ultimii ani jucători de clasă precum: Traore, Ysouf Kone, Fabbiani, Bastos, Didi, Sougou, Dubarbier, Kapetanos, Bjelanovic sau Tade. Petrolul nu mai are nici ea în atac starurile din ultimii ani (Mutu, Tamuz, Hamza, Albin etc), bizuindu-se pe anonimii Moussa, Milinceanu, Voinea şi Rusu.

Pandurii are atacanţi cu nume, Mihai Roman, Wellington şi Hora, însă toţi au suferit accidentări. Când cei trei vor fi recuperaţi. iar mijlocaşii Nistor, Anton sau Răduţ vor fi la potenţial fizic maxim, Pandurii va fi o candidată la podium.

Chiar dacă este a doua echipă din Liga I, alături de Craiova, care nu a marcat, Timişoara are în avanposturi golgheteri cu experienţă precum Zicu sau Goga, sperând totodată ca Hernique şi Elek să prindă din nou forma de la Oţelul. Grozavu are la FC Botoşani variante ofensive. Ceio doi atacanţi centrali, Dan Roman şi  Hadnagy, au mare experienţă, iar Ivanovici, Batin şi Brata au şi ceva realizări, dar şi perspective, la 25 de ani. Totodată, Botoşaniul şi-a păstrat vedeta, Martinus, deşi acesta s-a accidentat.

La Iaşi, Nicolo Napoli răsuflă uşurat de când îl are pe Golubovic, un atacant agresiv, experimentat şi destul de eficient, readus în România după ce o altă ce un alt come-back, cel al brazilianului Wesley, nu a reuşit. Deşi l-a pierdut pe Wellington, Chiajna are de unde alege în atac, deşi în prima etapă  experimentaţii Dina, M. Constantinescu şi Pena n-au avut loc în primul 11 de puştiul Răducanu, promovat din  propria pepinieră.

La Craiova sunt atacanţi, dar nu sunt goluri

Universitatea Craiova nu se plânge de vârfuri, doar Gică Craioveanu insistă pentru un „killer”, un atacant de gura porţii. Atacanţii Craiovei sunt mulţi şi sublimi, dar…golurile lipsesc cu desăvârşire. Universitatea şi nou-promovata ACS Poli sunt singurele echipe care nu au marcat în primele două etape. Bawab, Curelea, Herghelegiu, Mazarache, Ivan, Nuno Rocha – aceştia sunt atacanţii Craiovei. În sezonul trecut, cuplul Bawab-Nuno Rocha marca de 17 ori, cei doi fiind şi golgheterii echipei. Capverdianul joacă acum în bandă, pentru că acolo echipa este şi mai descoperită decât în atac Herghelegiu e golgheter doar în amicale, impresionează mai puţin în meciurile oficiale şi el e mai degrabă al doilea vârf sau chiar mijlocaş. Bawab coboară să-şi ia mingile, nu-i convine poziţia de vârf împins, nu-i place să fie cu spatele la poartă. Curelea şi Ivan sunt cei doi atacanţi reali, cele două „numere 9” ale Craiovei. Curelea era cel mai bine plătit jucător până la venirea lui Zlatinski, dar şi-a pierdut de mult statutul de lider al echipei, acum un an purtând chiar banderola. Ivan pierde şi el teren de la o lună la alta. Acum un an marca împotriva Stelei, în Ghencea, dar de atunci nu a mai înscris niciodată. Între convocări la diverse loturi, accidentări, Ivan a regresat la vârsta la care toată lumea se aştepta să explodeze.