Titularizare 2014: 155 candidaţi pentru 5 posturi la Limba şi literatura română

0
332

Proba scrisă a examenului de titularizare s-a desfăşurat ieri în patru centre din Craiova – Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”, Liceul Energetic, Liceul Tehnologic „George Bibescu” şi Liceul de Transporturi Căi Ferate Craiova. Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, din cei 1.210 candidaţi cu drept de participare la proba scrisă la una din cele 41 de discipline, 89 s-au retras din motive personale. De asemenea, 191 de candidaţi nu s-au prezentat la examen.

În total, în judeţul Dolj au fost scoase la concurs 757 de norme şi fracţiuni de normă. Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Limba şi literatura română, unde au fost 155 de candidaţi pentru 5 posturi, şi la Matematică, unde pentru 9 posturi au dat concurs 85 de candidaţi. „Este al treilea an când dau examen. Sunt suplinitor şi nu ştiu dacă şi anul acesta am vreo şansă să devin titular pe post. Degeaba ne pregătim un an întreg pentru examen dacă nu sunt catedre titularizabile. Cred că asta este cea mai mare problemă a noastră, a cadrelor didactice”, a spus o candidată la examenul de titularizare.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 25 iulie, iar profesorii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii în zilele de 25 şi 26 iulie, urmând ca rezultatele finale ale examenului de titularizare să fie afişate în data de 30 iulie.

“Concursul pentru ocuparea posturilor sau catedrelor declarate vacante sau rezervate în învăţământul preuniversitar s-a derulat în condiţii normate în conformitate cu Metodologia, adresele şi procedurile legale în vigoare. Iniţial au fost înscrişi 1.302 candidaţi, dintre aceştia 1.210 având drept de participare la proba scrisă. Numărul total de norme şi fracţiuni de normă este de 757, iar cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Limba şi literatura română, cu 155 de candidaţi pentru 5 posturi, şi la Matematică, cu 85 de candidaţi pentru 9 posturi”, a precizat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj.

Candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7

Concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar presupune susţinerea unei probe practice sau inspecţii speciale la clasă şi a unei probe scrise din didactica specialităţii. Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte), atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată se va realiza, în ordinea descrescătoare a notelor, în şedinţe publice organizate de centrele de concurs în zilele de 31 iulie şi 1 august. Ulterior, mai precis în perioada 4-5 august, va fi făcută repartizarea pentru angajare pe perioadă determinată, tot în şedinţe publice organizate de centrele de concurs. MEN precizează că profesorii care au obţinut cel puţin media 5 la inspecţiile la clasă în profilul postului, în cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2014, au avut posibilitatea de a folosi acest rezultat şi în cadrul concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacanţe/rezervate în unităţile de învăţământ preuniversitar, sesiunea 2014.

Pe de altă parte, în 9 aprilie, Guvernul a modificat Legea educaţiei, conform unei solicitării a Curţii Constituţionale, astfel încât la titularizare să poată participa şi cele 3.242 de cadre didactice care au obţinut cel puţin 7 la concursurile din ultimii şase ani şi care sunt deja angajate pe perioadă determinată. Acestora li se oferă, astfel, posibilitatea să fie repartizate de inspectoratul şcolar, pe perioadă nedeterminată, pe posturile didactice sau catedrele ocupate.