Specializările umaniste se menţin în high-class-ul universitar. Facultatea de Ştiinţe Sociale, ispititoare prin paleta calificărilor

0
384

În plină perioadă de admitere la facultate, sute de absolvenţi de liceu care au promovat bacalaureatul şi vor să-şi construiască o carieră în domeniul umanist s-au îndreptat spre Facultatea de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova. Oferta educaţională a acestei instituţii le dă licenţiaţilor posibilitatea de a lucra în învăţământ, cercetare, administraţie, cultură, muzeografie, resurse umane, diplomaţie, mass-media şi chiar în poliţie şi jandarmerie.

Dumitru Otovescu

Astăzi este ultima zi în care candidaţii îşi mai pot depune dosarul pentru unul din domeniile de licenţă cu mare impact în viaţa cotidiană: Sociologie, Relaţii Internaţionale şi studii europene, Filosofie, Ştiinţe Politice, Istorie, Jurnalism şi Geografie. Până ieri-dimineaţă erau înscrişi 685 de concurenţi, cifră care, potrivit preşedintelui comisiei de admitere, prof. univ. dr. Petre Gherghe, demonstrează că dinamica înscrierilor se menţine în parametrii sesiunilor anterioare, facultatea nefiind afectată de gradul scăzut de promovare de la prima sesiune de bacalaureat. „Cu două zile înainte de încheiere sesiunii de înscriere avem înregistraţi 91 de candidaţi  la Sociologie, specializare care dispune de 30 de locuri la buget şi 30 de locuri la taxă, 113 concurenţi la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, 121 la Jurnalism, 188 la Geografie, 84 la Ştiinţe Politice, 45 la Filosofie şi 38 la Istorie”, a precizat prof. univ. dr Petre Gherghe.

S-a afirmat prin activitatea managerială

Conducerea facultăţii pune întregul succes pe seama managementului instituţional dezvoltat împreună cu întregul corp didactic. Astfel, toţi cei 11 ani de existenţă în actuala formulă pentru  Facultatea de Ştiinţe Sociale înseamnă un segment de timp comensurabil nu doar prin promoţiile de absolvenţi, ci şi prin dimensiunea proiectelor europene de anvergură, ediţiilor îngrijite de cursuri ale prin promoţiile de licenţiaţi, cât şi prin valoarea cercetărilor de antropologie socială şi culturală, a lucrărilor monografice, şi nu numai, realizate de corpul profesoral, care a contribuit efectiv la afirmarea acestei instituţii în Bănie.

«Rezultatele înscrierilor reflectă efortul întregului corp profesoral de la facultatea noastră, ce poate fi circumscrisă creării unui cadru ştiinţific adecvat şi ascensiunii majore în sfera publică. Numai în 2010, prin activitatea de cercetare a cadrelor didactice, au fost obţinute trei contracte din competiţii naţionale, 10 contracte în competiţii internaţionale în calitate de partener şi coodonator, două articole cotate ISI, 7 lucrări publicate în volumele conferinţelor cotate ISI, 67 articole cotate B+ CNCSIS, 21 de articole cotate B+ în CNCSIS, 21 de cărţi publicate la edituri recunoscute CNCSIS, 3 premii la nivel naţional, 8 conferinţei naţionale şi internaţionale. Exemplul profesorilor a fost urmat şi de studenţi de la Sociologie care au patru premii la simpozionul ştiinţific naţional „Student, ştiinţă, societate”. De asemenea, în perioada 2010-2011 au fost obţinute 63 de contracte şi proiecte de cercetare, care ne-au făcut vizibili în viaţa socială», a precizat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale.

Stagii de formare în străinătate pentru cursanţi

Un alt efect al managementului dezvoltat de întregul corp profesoral îl reprezintă şi extinderea facultăţii în sfera relaţiilor internaţionale. Pe durata studiilor, cursanţii pot beneficia de stagii de pregătire de unul sau două semestre de studii cu bursă la universităţi din Croaţia, Franţa, Italia, Spania, Turcia, Ungaria, Germania, Cehia. Totodată, studenţi din universităţi de prestigiu din lume vin frecvent la Craiova, oferind în acest fel tuturor cursanţilor Facultăţii de Ştiinţe Sociale posibilitatea de a beneficia de un schimb de experienţă. Ultimul de acest gen a fost realizat chiar în luna mai a.c., cu un grup de studenţi la Sociologie de la Kennesaw State University din Atlanta, vizită care a creionat şi perspectiva unor noi proiecte comune.

De asemenea, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale au fost înfiinţate şase centre de cercetare: Centrul de cercetare a mediului şi valorificarea durabilă a resurselor, Centrul de cercetări în filosofia mentalului şi ştiinţele cogniţiei „Ştefan Odobleja”, Centrul de Studii ale Relaţiilor Internaţionale, Institutul Social Oltenia, Institutul de Cercetări Politice şi Centrul de Metafizică. Întreaga bază de cercetare este pusă şi la dispoziţia viitorilor studenţi care vor fi admişi la oricare dintre secţiile Facultăţii  de Ştiinţe Sociale, doar pe baza mediei de la bacalaureat. Numai în cazul în care doi candidaţi vor avea aceeaşi medie şi trebuie făcută o departajare se vor lua în calcul şi notele din perioada liceului.

***

Ce oportunităţi oferă fiecare specializare a Facultăţii de Ştiinţe Sociale?

  • Specializarea Sociologie a fost  înfiinţată în 1995 chiar de decanul prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, care i-a oferit posibilitatea de a ieşi din minoratul cultural la care fusese condamnată. În prezent, specializarea are 2.000 de studenţi, înscrişi la cursuri de licenţă, masterat şi doctorat. Printre cursanţi se numără şi 47 de studenţi din Bulgaria, Serbia, Republica Moldova şi Liban. Licenţiaţii acestei specializări au şansa apoi de a lucra în domenii precum administraţie, sociolog în armată, Poliţie, Jandarmerie sau purtător de cuvânt în diferite instituţii, relaţii publice şi chiar jurnalist.
  • Specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, înfiinţată în anul 2005, se înscrie în strategia de dezvoltare a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, corespunzând dinamicii reformei din acest domeniu, izvorât din preocupările întregii societăţi româneşti de a se integra în structurile instituţiilor europene şi euro-atlantice. Specializarea are ca scop dobândirea şi aprofundarea cunoştinţelor pluridisciplinare (drept european, structuri politice şi administrative europene, istorie, geopolitică şi geostrategie etc.), asigurate prin colaborarea cu alte catedre didactice de la facultăţile de Drept, Ştiinţe Economice şi Litere. Cunoştinţele dobândite la nivelul programului de studiu sunt necesare viitorilor specialişti în elaborarea şi implementarea strategiilor menite să accelereze procesele politice, economice şi sociale în vederea integrării depline a României în UE. Totodată, oferă posibilitatea de a lucra în instituţiile şi organizaţiile europene la nivel naţional şi internaţional, în ONG-uri, la nivelul exigenţelor şi standardelor europene.
  • La specializarea Istorie, primul ciclu, cel de licenţă, oferă studenţilor, pe parcursul celor trei ani de studii, o paletă largă de discipline teoretice şi practice, reprezentând baza pregătirii profesionale a viitorilor specialişti în domeniile învăţământului, cercetării în muzee, arhive şi alte instituţii de profil.
  • Secţia de Jurnalism a răspuns nevoii crescânde de personal calificat pe piaţa din media locală şi centrală, având ca obiectiv dobândirea cunoştinţelor teoretice generale şi deprinderilor de lucru în presă. Absolvenţilor li se deschide perspectiva de a lucru în domenii precum: presa scrisă şi audiovizuală, new media, advertising, relaţii publice, instituţii publice, organizaţii nonguvernamentale etc.
  • La Ştiinţe Politice planul de învăţământ permite formarea cunoştinţelor şi deprinderilor pentru viitorii analişti, cercetători, oameni politici. Această specializare asigură o pregătire multilaterală pentru toţi cei care doresc să cunoască şi să se implice în domeniul politic.
  • Filosofia creează abilităţi cerute în: administraţie, management, relaţii publice, consulting, analiza sistemelor, publicitate, asigurări, jurnalism, educaţie, afaceri, analiză politica, training preprofesional, consiliere filosofică ş.a. Absolvenţii gândesc analitic,  vorbesc şi scriu clar şi convingător, evaluează critic cele mai diferite situaţii, cunosc mai bine lumea în care trăiesc, învaţă să devină mai puţini manipulabili şi mai puţin vulnerabili în faţa demagogiei.
  • Geografia oferă şansa de a lucra atât în sistemul educaţional, cât şi în turism, dar şi în diverse instituţii cu activitate în sfera protecţiei mediului. Învăţământul geografic universitar la Craiova are o istorie şi experienţă vastă, fiind înfiinţat în anul universitar 1961-1962 de profesorul Nicolae Alexandru Rădulescu, când s-au pus bazele secţiei de Istorie-Geografie.