Pedeapsă redusă la apel pentru agentul Surugiu, după accidentul mortal produs în urmă cu doi ani

0
356

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, miercuri, soluţia în cazul apelului formulat de agentul de poliţie Stelian Surugiu împotriva sentinţei Tribunalului Dolj prin care a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă. Instanţa a admis apelul inculpatului, reducându-i lui Surugiu pedeapsa cu 6 luni. În plus, judecătorii Curţii de Apel Craiova au redus şi sumele pe care inculpatul împreună cu asigurătorul trebuie să le achite părţilor civile, drept despăgubiri materiale. Sentinţa Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În hotărârea pronunţată miercuri, 20 iunie a.c., judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins apelurile părţilor civile, dându-i câştig de cauză inculpatului Stelian Surugiu. Instanţa a desfiinţat, în parte, sentinţa Tribunalului Dolj şi a redus pedeapsa aplicată inculpatului la doi ani de închisoare. În plus, inculpatul, alături de asigurător, este obligat la plata a 3.017,4 lei către fiecare dintre părţile civile Mitran Aurel, Ştefan Veronica şi Ţolea Camelia, cu titlu de despăgubiri materiale, în condiţiile în care Tribunalul stabilise sume mai mari.

Agentul de poliţie Stelian Surugiu, ajutorul şefului de post din Piscu Vechi, a fost trimis în judecată pentru că, în martie 2010, a accidentat mortal o femeie care circula pe o bicicletă, pe DN 55A. Accidentul rutier a avut loc pe 29 martie 2010, pe DN 55A, la ieşirea din comuna doljeană Poiana Mare. Poliţistul, îmbrăcat în uniforma de serviciu, circulând la volanul autoturismului personal, a lovit o angajată a Spitalului de Neuropsihiatrie Poiana Mare, care circula regulamentar pe o bicicletă, în aceeaşi direcţie de mers. În urma impactului violent, Victoria Mitran, de 51 de ani, a fost aruncată la aproximativ 20 de metri prin aer şi a murit pe loc. După producerea accidentului, Stelian Surugiu a părăsit locul faptei, şi-a continuat drumul şi abia după câteva ore s-a prezentat la Poliţia Calafat, unde a şi fost testat cu aparatul etilotest de colegii săi, rezultând o concentraţie de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cauza a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au decis continuarea cercetărilor cu poliţistul în stare de libertate, însă după mai bine de o săptămână, pe 8 aprilie 2010, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut procurorilor doljeni dosarul deschis pe numele lui Surugiu. Acesta a fost reţinut, iar pe 10 aprilie 2010 a fost prezentat Tribunalului Bucureşti, unde i s-a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Surugiu a stat după gratii până în mai 2011, când i-a fost înlocuită arestarea preventivă cu măsura obligării de a nu părăsi ţara.

Pe 30 aprilie 2010, agentul Stelian Surugiu a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, iar la sfârşitul lunii decembrie 2010 judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Atât inculpatul, cât şi părţile civile – moştenitorii femeii decedate – au făcut apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj.