Medicii, pregătiţi pentru Codul Portocaliu de caniculă

0
357

După ce meteorologii au emis o avertizare Cod Portocaliu de caniculă, valabilă începând de astăzi, autorităţile sanitare se pregătesc pentru un val de solicitări venite din partea persoanelor afectate de căldură. În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi serviciile de urgenţă din cadrul spitalelor trec la activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate să poată fi reduse.

De altfel, ieri, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au cerut serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. Şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. În acest sens, în cadrul primăriilor, farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi  identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.

În plus, inspectorii DSP trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate sau agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă şi asigurarea  rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

Persoanele cu afecţiuni medicale, sfătuite să evite expunerea la soare

În această perioadă cu temperaturi ridicate, vor fi verificate cu mai multă atenţie şi condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie, din taberele şcolare, precum şi respectarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile cu profil alimentar, de la depozitare şi prelucrare şi până la comercializarea produselor alimentare. Se va face şi verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi.

Potrivit autorităţilor sanitare, ieri, la nivel naţional s-au înregistrat peste 6.000 de apeluri telefonice la serviciile de ambulanţă şi SMURD. Numărul persoanelor căzute în stradă se ridică la 169, acestea fiind transportate la spital, unde li s-a acordat îngrijire medicală. În judeţul Dolj au fost peste 200 de apeluri la Ambulanţă.

Pentru a preveni incidentele provocate de temperaturile extreme, autorităţile sanitare recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.