Astăzi este ultima zi în care se susţine proba competenţelor digitale la examenul de bacalaureat. În judeţul Dolj, 370 de candidaţi mai au de trecut prin emoţiile evaluării, pentru a demonstra abilităţile de utilizare a calculatorului. Verificarea durează 90 de minute, timp în care elevii trebuie să facă faţă cu brio şi temperaturilor destul de ridicate din laboratoarele de informatică.
Examenul începe la ora 12.00 şi se desfăşoară doar în opt centre din Craiova şi judeţ: Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Ştefan Velovan”, Colegiul „Ştefan Odobleja”, Liceul de Artă „Marin Sorescu”, Grupul Şcolar „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi şi Grupul Şcolar „Ştefan Anghel” Băileşti.
Candidaţii primesc două fişe de evaluare, una cu subiecte ce trebuie rezolvate în 15 minute, fiind solicitată şi conectarea la internet şi o altă fişă cu cerinţe care se rezolvă în de 75 de minute şi conţine subiecte teoretice.
S-au redus grupele de elevi
Metodologia pentru proba competenţelor digitale prevede că evaluarea se face pe grupe de maximum 25 de elevi. Din cauza temperaturilor ridicate şi, uneori, a lipsei aparatelor de ventilaţie, profesorii au decis ca să ia măsuri speciale şi să reducă efectivul unei grupe cu cinci şi chiar zece elevi, pentru a evita eventualele efecte negative.
„Până acum nu am avut situaţii speciale în care să se facă rău candidaţilor sau chiar cadrelor didactice. Au fost luate şi măsuri speciale pentru a preîntâmpina aceste riscuri. Am asigurat apă potabilă în toate centrele de examen, dar şi ventilaţie. Acolo unde nu există aparate speciale, recomandarea este să se lase deschise geamurile şi uşile pentru a se face curent. Şi, având în vedere că proba de competenţe digitale presupune utilizarea calculatoarelor, care şi ele produc căldură, în unele centre s-a luat decizia chiar de a reduce efectivele grupelor, astfel încât să se evite suprapopularea unei încăperi”, a precizat Cerasela Cremene, secretarul Comisiei de Bacalaureat la nivelul judeţului Dolj.
Luni va începe proba competenţelor de comunicare într-o limbă modernă
Conform calendarului de examen, luni va începe ultima probă de competenţe, ce vizează comunicarea într-o limbă modernă. Pentru acest examen s-au înscris 5.031 de candidaţi. Cei mai mulţi, respectiv 4.059, au optat pentru Limba engleză. Proba va avea trei părţi: înţelegerea unui text audiat, susţinerea unui test scris, dar şi o evaluare orală. Şi pentru acest examen elevii vor primi patru niveluri de competenţă, în funcţie de răspunsurile date: „începător”, „mediu”, „avansat” şi „experimentat”.