Workshop interactiv pe teme actuale ale pieţei bancare, la Craiova

0
351

Conducerea executivă a BCR a organizat, ieri, la Craiova, la sediul băncii, un workshop interactiv pe teme actuale ale pieţei bancare, cu referiri punctuale în ceea ce priveşte  Regiunea Sud-Vest Oltenia. Radu Cezar Cîrstea, directorul Regional Corporate, a precizat cu această ocazie că în pofida semnelor de revenire economică sectorul IMM încă se confruntă cu provocări din cauza efectelor prelungite ale recesiunii şi a scăderii cererii interne. „Faptul că economia a crescut într-un ritm prea rapid înainte de criză a fost un factor contraproductiv, în special în ceea ce priveşte preţurile din domeniul imobiliar şi salariile” a mai spus Radu Cezar Cîrstea.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi mese rotunde, Corneliu Cojocaru, directorul executiv al Direcţiei Comunicare din cadrul BCR, a subliniat faptul că foarte mulţi manageri nu au avut experienţa managementului unor companii în perioade dificile şi cei care au încercat să înveţe managementul de criză chiar în timpul crizei s-au antrenat la ceva periculos. „Companiile trebuie să se restructureze şi să îşi ajusteze modelele de afaceri, să exploreze pieţe noi şi să îşi administreze atent costurile…” a mai spus Corneliu Cojocaru.

Companiile doljene au împrumutat peste 400 milioane RON

Tot în cadrul workshop-ului s-a mai discutat şi despre flexibilitatea patronilor în ceea ce priveşte revigorarea afacerilor şi creionarea unui plan viabil de business. „Un acţionar care solicită sprijinul băncii trebuie să poată demonstra că el însuşi crede în afacerea sa, în special în ceea ce priveşte prezentarea de garanţii. Pe termen mediu şi lung, majoritatea sectoarelor din România au încă mult de recuperat pentru a ajunge la niveluri comparabile cu cele din vest, prin urmare potenţialul de creştere este încă destul de mare” a mai spus Radu Cezar Cîrstea.

La nivelul judeţului Dolj, companiile au pus deoparte în conturi, sub formă de depozite bancare, peste 219 milioane RON, adică 22,5% – cotă de piaţă, iar la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia aceste depozite depăşesc suma de 449 milioane lei – 20% din cota de piaţă. În acelaşi timp, companiile au făcut şi împrumuturi la BCR într-un cuantum total de 402 milioane RON la nivelul judeţului şi în jur de 1.518 milioane lei la nivelul regiunii, adică, 26,5% – cotă de piaţă. „IMM-urile, clienţi BCR cu cifra de afaceri de minimum 1 milion de euro, beneficiază de un manager de relaţii dedicat care oferă consultanţă gratuită pentru soluţii personalizate. BCR participă activ la utilizarea fondurilor europene destinate IMM-urilor, prin intermediul finanţărilor prin programele BERD, BEI, PHARE, MARR, APIA…” a mai spus Radu Cezar Cîrstea.

Cererea de credite din partea clienţilor va creşte

Tot ieri s-a discutat şi în legătură cu cererea de credite din partea clienţilor, care, din analizele reprezentanţilor BCR, va creşte în următoarea perioadă. „În primul rând vorbim de relansarea programului Prima Casă. În mod cert va exista pe viitor o cerere de credite din partea clienţilor, prin acoperirea de nevoi pe termen scurt, mediu sau lung. Ne aşteptăm şi la o creştere a încrederii în posibilităţile de rambursare. Totodată, vom asista la consolidarea creditelor care va deveni o practică curentă. În mod cert, băncile vor răspunde printr-o ajustare a preţurilor creditelor la nivelul riscurilor asumate, precum şi la un control mult mai bun al riscurilor….” a precizat Marin Călăraşu, director retail, zona Olteniei.

Depozitele retail în judeţul Dolj ating suma de 447 milioane RON, adică vorbim de o cotă de piaţă de 20,5%, iar la nivelul regiunii Sud-Vest depozitele depăşesc suma de 1.459 milioane RON. Populaţia s-a şi împrumutat consistent. Vorbim de credite pe Dolj ce depăşesc suma de 604 milioane RON şi pe zona de Sud-Vest de 1.614 milioane RON, adică, 22,5% – cotă de piaţă. Creditele accesate prin programul Prima Casă sunt de 22,7 milioane euro pentru judeţul Dolj şi de 38,1 milioane euro pentru regiunea Sud-Vest Oltenia.