Universitatea din Craiova a început, ieri, cea de a IX-a ediţie a „Zilelor porţilor deschise”, eveniment prin care cele 16 facultăţi existente îşi prezintă oferta educaţională. Spre deosebire de anii anteriori, de această dată se expun doar domeniile şi specializările de licenţă. Şi ca să-i atragă pe absolvenţii de liceu, facultăţile au diminuat taxa de înscriere pentru concursul de admitere, care nu se va mai aplica pe specializare, ci pe domenii.
Oferta educaţională pentru cursurile de licenţă este expusă în holul principal din clădirea centrală a Universităţii din Craiova inclusiv astăzi. Studenţii şi profesorii au organizat standuri informative cu pancarte mari pe care sunt scrise specializările pliante, CD-uri care prezintă pe larg dotările fiecărei instituţii de învăţământ superior. Pe mese sunt prezente şi cărţile profesorilor, pentru a evidenţia activitatea lor ştiinţifică.
Aceştia le stau la dispoziţie absolvenţilor de liceu pentru a le răspunde la întrebări şi pentru a le expune noutăţile. Şi acestea nu lipsesc. S-au redus drastic locurile la taxă. Sunt cu 1.797 mai puţine. Şi la buget acestea s-au diminuat cu 2%. În plus, specializările, Pedagogie de la Facultatea de Litere şi Asistenţi Sociali de la Teologie, nu se mai regăsesc în oferta pentru toamnă. În schimb, s-a înfiinţat o nouă specializare la Facultatea de Litere: Limba şi literatura română – Limba şi literatura latină pentru care au fost alocate doar 10 locuri la buget. La taxă nu este nici un loc.
100 de lei pentru un domeniu de licenţă
Concursurile de admitere la facultate se vor derula în luna iulie şi vor fi pe domenii, în subordinea unui domeniu fiind mai multe specializări. Chiar şi în aceste condiţii, facultăţile au făcut reduceri la taxa de înscriere. Majoritatea a ales ca pentru primul domeniu candidatul să plătească 100 de lei, iar pentru următoarele opţiuni câte 20 de lei. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a recurs chiar la un discount mai mare: 100 de lei pentru primele patru domenii şi 20 de lei pentru fiecare opţiune în plus peste această ofertă. Un candidat care doreşte să se înscrie la toate cele nouă domenii de licenţă ale acestei facultăţi va plăti în total 200 de lei. La Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, unde admiterea se face pe bază de examen scris, taxa de înscriere este 100 de lei pentru buget şi încă 75 de lei pentru cei care optează şi pe locurile de la taxă. În privinţa taxelor de şcolarizare se pare că aceştia au „îngheţat” în parametrii valorilor de anul trecut, fiind cuprinse între 200 şi 400 de lei.
Au fost expuse şi cărţile profesorilor
Pentru a fi mai convingători în faţa absolvenţilor de liceu, reprezentanţii facultăţilor au expus la standuri şi cărţile profesorilor, dar şi alte materiale didactice, pentru a sublinia activitatea didactică şi ştiinţifică. De exemplu, Facultatea de Automatică şi Calculatoare a prezentat şi un robot. „Am încercat să păstrăm locurile la buget ca şi cele de anul trecut. Este un exponat din ceea ce facem noi în cadrul catedrei de Mecatronică şi Robotică. Este un suport didactic pentru studenţii noştri şi îl pot studia atât din punctul de vedere al structurii mecanice, cât şi în privinţa softului. Cărţile sunt materiale prin care expunem activitatea cadrelor didactice”, a precizat ing. dr. Daniela Pătraşcu, de la Catedra de Mecatronică.
Admiterea la master şi doctorat va fi în septembrie
În ceea ce priveşte oferta pentru cursurile de master şi doctorat, directorul Centrului de Consiliere şi Orientare Profesională al Universităţii din Craiova, Stelian Bărăgan, a precizat că „Ministerul Educaţiei nu a stabilit taxa de şcolarizare, motiv pentru care admiterea la aceste forme de învăţământ se va organiza în luna septembrie a.c. Specializările vor fi făcute cunoscute absolvenţilor de licenţă odată ce vor fi primite, fie printr-o nouă prezentare asemănătoare „Zilelor porţilor deschise”, fie prin anunţuri în media. Totodată, în cazul în care la cursurile de licenţă vor mai rămâne locuri libere, Universitatea din Craiova va organiza şi a doua sesiune de admitere.