Consumatori de etnobotanice, pacienţi la Urgenţa Spitalului Judeţean

0
648

Ultimele măsuri legislative adoptate împotriva consumului de etnobotanice nu par să-i fi descurajat în totalitate pe amatorii de iluzii. În continuare, la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova ajung în fiecare lună craioveni care cer ajutorul medicilor recunoscând că au consumat substanţe psihotrope. Asta nu este însă totul, pentru că sunt şi destui pacienţi care prezintă semnele evidente ale consumului de stupefiante, dar fără a admite acest lucru.

Cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) recunosc că în mai multe rânduri au avut de-a face cu astfel de cazuri, îndeosebi tineri pe care curiozitatea şi dorinţa de a lăsa de-o parte grijile zilnice i-au împins să aleagă etnobotanicele. După ce li se acordă primul ajutor în cadrul serviciului de urgenţă, pacienţii sunt îndrumaţi spre Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog, singurul de acest profil din oraş. Rămâne însă la latitudinea lor dacă acceptă sau nu acest lucru. Dacă pacientul este unul minor, atunci medicii apelează la familie, în sarcina căreia rămân măsurile ulterioare. Nu puţine sunt însă cazurile în care consumatorii au devenit clienţi obişnuiţi ai unităţilor sanitare.

În ceea ce priveşte cheltuielile, serviciile medicale de Urgenţă sunt gratuite pentru toţi pacienţii, în concluzie şi pentru consumatorii de stupefiante costurile sunt suportate de stat. „La Unitatea de Primiri Urgenţe, în luna iunie a.c. au ajuns două persoane de 21, respectiv 26 de ani, care au afirmat că sunt consumatoare de etnobotanice. Acestea prezentau o stare generală destul de bună, o euforie mai accentuată şi palpitaţii cardiace. De asemenea, în luna mai a.c. ne-am confruntat cu un număr de trei pacienţi care au confirmat şi ei că au consumat etnobotanice. Comparativ cu lunile trecute, numărul de cazuri a scăzut. Poate să fie însă o scădere relativă. Este vacanţă. Noi sperăm totuşi ca tinerii să fi înţeles că etnobotanicele sunt dăunătoare pentru ei. Sunt şi persoane recunoscute ca şi consumatori frecvenţi”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

25 de persoane au ajuns anul trecut la spital din cauza stupefiantelor

Din câte se pare, numărul consumatorilor care ajung la UPU şi recunosc că au probleme cu drogurile este totuşi în scădere faţă de ce s-a întâmplat spre exemplu anul trecut, când sute de tineri din întreaga ţară au ajuns la spital acuzând efectele nefaste ale consumului de substanţe psihotrope. Conform autorităţilor sanitare, numai în judeţul Dolj, pe parcursul anului 2010, etnobotanicele au băgat în spital 25 de persoane, 23 dintre acestea prezentându-se la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean din Craiova şi două la Spitalul din Filiaşi. Problemele apar atunci când vine vorba de consumul de etnobotanice, dar şi de droguri uşoare, aşa cum sunt derivaţi ai canabisului, haşişul şi marijuana. Drogul consumat cu preponderenţă în regiunea noastră rămâne canabisul. În cele mai multe cazuri, consumatorul român are vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, nu are slujbă şi este nevoit să-şi câştige banii pentru droguri, comiţând infracţiuni. Se estimează că un sigur consumator de droguri afectează prin comportamentul deviant viaţa altor cinci persoane, cel mai adesea apropiaţi.

Consumatorii resimt pe propria piele efectele nefaste ale etnobotanicelor

Când vine vorba efectele adverse ale consumului de etnobotanice asupra organismului, specialiştii vorbesc despre implicaţii dintre cele mai diverse, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. După spusele acestora, cel mai adesea persoanele care au ajuns la Urgenţă din cauza substanţelor halucinogene prezentau iniţial o stare de euforie, ce apoi se transformă în disconfort fizic, greţuri, dureri puternice de cap, creşterea tensiunii arteriale şi fibrilaţii. De multe ori ei ajung la medic în sevraj. De asemenea, consumul de etnobotanice conduce la stări de depresie şi tulburări de comportament. În opinia medicilor, substanţele etnobotanice sunt foarte periculoase, iar pe termen lung consumul poate determina tulburări de comportament ce merg până la acte antisociale, infracţiuni şi chiar suicid.