Ziua Biodiversităţii, sărbătorită la Muzeul Olteniei / Seară culturală cu tema „India văzută prin ochii şi sufletul unui naturalist”

0
317

Data de 22 mai este desemnată, în calendarul evenimentelor ecologice instituit de ONU, ca Ziua Biodiversităţii. Cu acest prilej, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, dr. Mirela Ridiche organizează astăzi, începând cu ora 17.30, o seară culturală cu o temă inedită: „India văzută prin ochii şi sufletul unui naturalist”. La eveniment şi-au anunţat participarea liceeni de la Colegiile Naţionale „Elena Cuza” şi „Carol I”, însoţiţi de profesorii Leila Podeanu, Camelia Simeanu şi Lidia Năstasie. Aceştia vor putea vizita fotoexpoziţia cu aspecte din nord-estul Indiei şi, totodată, vor audia muzică tradiţională indiană.

Evenimentul va debuta cu festivitatea de premiere a participanţilor la expoziţia ECOART – ediţia a II-a, organizată la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii în perioada 22 aprilie – 22 mai. Îi va urma conferinţa intitulată „Speologie în lăcaşul norilor (Meghalaya). Conservarea biodiversităţii în contextul conservării patrimoniului cultural mondial”, susţinută de Oana Mirela Chachula – speolog cu o experienţă de aproape 15 ani pe plan naţional, dar şi internaţional . Mărturii în acest sens sunt participările sale repetate la diverse expediţii internaţionale organizate în Maroc, Franţa, Turcia, Grecia şi, cea mai recentă, în India – Expediţia Speologică Internaţională „Caving in the Abode of the Clouds” – Meghalaya (2011-2013).

«Această expediţie, cu o tradiţie de peste 20 de ani, se desfăşoară anual în nord-estul Indiei, în cel mai ploios loc de pe glob, respectiv în provincia Shillong, situată la graniţa cu Bangladeshul. Expediţia începe în Shillong, capitala statului Meghalaya (tradus din sanskrită înseamnă „lăcaşul norilor”), şi are ca scop principal descoperirea, explorarea şi cartarea peşterilor din această regiune», au precizat organizatorii evenimentului de astăzi.

Oana Mirela Chachula, biolog, expert investigator la Muzeul National de Istorie a României, membru în Clubul Sporturilor Montane Hunedoara şi, totodată, specialist în chiropterologie şi explorări carstice, va oferi auditoriului detalii despre logistica, desfăşurarea şi rezultatele ştiinţifice obţinute de  biologii participanţi la expediţiile derulate în India în anii 2011-2013. De asemenea, prin mijloace multimedia moderne ea va prezenta aspectele sociale şi culturale, care fac din India un punct de atracţie pe harta lumii, dar şi unele probleme legate de conservarea biodiversităţii în contextul conservării patrimoniului cultural mondial.

La 20 decembrie 2000, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a proclamat adoptarea Convenţiei pentru Diversitate Biologică şi a hotărât celebrarea, în fiecare an, la nivel mondial, a Zilei Diversităţii Biologice la data de 22 mai.

 Conferinţe cu teme inspirate din natura şi cultura continentului asiatic vor mai avea loc la Muzeul Olteniei în zilele de 4 şi 5 iunie, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului. Acestea fac parte din proiectul cultural educativ „Muzeul – o Şcoală Altfel”, sprijinit financiar de Consiliul Judeţean Dolj.