În Dolj s-au împădurit 120 ha teren din zone vulnerabile la nitraţi

0
365

Una dintre cele mai importante activităţi ale Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este reprezentată de sprijinul acordat comunităţilor locale pentru plantarea de puieţi şi vegetaţie forestieră pe terenurile degradate, plantarea de bariere de vegetaţie, perdele forestiere şi fâşii-tampon riverane pe terenurile comunale în pantă, pe păşuni degradate sau aflate în proximitatea corpurilor de apă.

O echipă din cadrul Unităţii de Management al Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” a vizitat, săptămâna trecută, un număr de 10 localităţi din judeţul Dolj pentru a constata stadiul lucrărilor de plantare. Conform contractului 33/SH/2013, in luna aprilie anul acesta, s-au livrat puieti forestieri în toate aceste comune. La Galicea Mare au ajuns 15.000 de puieţi de salcâm şi au fost plantaţi toţi, într-o zonă lipsită în totalitate de vegetaţie forestieră, plantaţia fiind bine îngrijită, peste 90% din puieţii fiind intraţi în vegetaţie. Pleniţa a primit 5.000 de puieţi, tot de salcâm, sădiţi pe un teren în pantă din vecinătatea cimitirului, pentru stabilizarea acestuia. Primăria Poiana Mare a relatat că cei 10.000 de salcâmi au fost plantaţi în trei amplasamente situate în apropierea Dunării.

Din cele 15.000 de bucăţi de material săditor ajuns la Giubega, doar circa 50% au ajuns în pământ pe o fâşie de circa 30 m din vecinătatea unei păşuni. În comuna Cioroiaşi toţi cei 2.000 au fost plantaţi în totalitate într-o zonă din apropierea centrului localităţii cu sprijinul persoanelor care beneficiază de ajutor social. La Siliştea Crucii autorităţile locale au preferat ca cei 10.000 de salcâmi să crească pe terenuri situate în apropierea localităţii. Cei 25.000 de puieţi care au ajuns la Drănic vor fi plantaţi în perioada următoare. În comuna Teasc, din 25.000 de puieţi au fost sădiţi 24.500, 500 fiind depozitaţi la şanţ pentru a fi plantaţi la şcoala din localitate în cadrul unor activităţi cu elevii. Un teren nisipos din apropierea localităţii Celaru, impropriu pentru agricultură, a fost pregătit anterior plantării celor 25.000 de salcâmi, administrându-se şi un îngrăşământ complex. În perioada următoare şi în Işalniţa vor fi puşi în pământ 10.000 de puieţi. Până in acest moment, în cadrul proiectului s-au împădurit aproximativ 120 ha teren din zone vulnerabile la nitraţi.