Trio CANTABILE şi Concert MOZART pentru două piane la Filarmonica „Oltenia” Craiova

0
380

Săptămâna aceasta, artiştii Filarmonicii „Oltenia” Craiova au pregătit un recital cu Trio CANTABILE – MIHAI UNGUREANU (pian), CRISTIAN PINTILIE (vioară), IONUȚ VOINEA (violoncel) – şi un concert simfonic, invitaţi fiind dirijorul RADU POSTĂVARU şi pianiştii CONSTANTIN SANDU şi CORINA IBĂNESCU. În program vor fi lucrări din creaţia compozitorilor Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Wolfgang Amadeus Mozart şi Leó Weiner.

 

MIHAI UNGUREANU

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu „Mi bemolul” de Franz Liszt pe scenaFilarmonicii craiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale. În calitate de director general (în perioadele 1990 – 2000 şi 2003 – 2009) şi de director artistic (între 2001 – 2003 și 2012 – 2016) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Elveţia, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova).

CRISTIAN PINTILIE

Cristian Pintilie s-a născut la Craiova în anul 1957 și a absolvit Academia de Muzică „George Enescu” din Iași. A studiat cu marii violoniști Ion Voicu, Ștefan Gheorghiu, Bujor Prelipcean. A fost concertmaestru al Filarmonicii „Moldova” Iași între anii 1986-1990, al Orchestrei de Cameră București (1984-1989), al Orchestrei Filarmonicii „Oltenia” (între anii 2001-2002 și 2013-2014), de asemenea solist și director artistic al Asociației muzicale „Concerto Strauss” Italia (din 1990 până în prezent). Activitatea sa în Italia a fost și de concertmaestru al Orchestrei Filarmonice „Marchigiana” (Ancona), al Orchestrei simfonice a Republicii San Marino și al Orchestrei de cameră din Bologna. A lucrat, din 1993 până în 1998, și în televiziunea italiană RaiUno. A concertat cu orchestrele filarmonice din: Iași, Craiova, Botoșani, Bacău etc., sub bagheta dirijorilor: Ion Baciu, George Vintilă, Modest Cichirdan, Teodor Costin, Emanuel Elenescu. În calitate de concertmaestru, a cântat cu dirjiori de renume precum: Valeri Gergiev, Peter Magg, Gustav Kuhn, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Daniel Oren, Ovidiu Bălan, Gheorge Costin, etc. A cântat diverse recitaluri în compania pianiștilor: Mihai Ungureanu, Yvonne Piedemonte și Mihaela Constantin. Are în palmares mai multe premii: cu Cvartetul „Armonia” la Festivalul de muzică de cameră de la Brașov (1977), Medalia „Maurice Ravel” la Concursul Internațional de la Evian (Franța), Premiul II la secțiunea „violoniști profesioniști” la concursul „Cântarea României” (1984).

IONUȚ VOINEA

Ionuț Voinea s-a născut în anul 1972 și a început să studieze muzica la vârsta de 9 ani, la îndemnul unchiului său, muzician la rândul lui, artist instrumentist-corn în Orchestra Națională Radio, între anii 1960-1980. Studiul violoncelului l-a început sub îndrumarea prof Mihaela Calef și apoi, continuând până la terminarea studiilor liceale, la clasa profesoarei Anca Vartolomei, în cadrul Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București. După absolvirea liceului, și-a continuat studiile universitare, la clasa reputatului prof. univ. dr. Aurel Niculescu, în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, în perioada 1991-1996. A participat la numeroase Concursuri internaționale, printre care Concursul Jeunesses Musicales-București, Concursul „Orfeul de aur”, Premiul Juriului (Anvers, Belgia, 1993) și Concursul de la Haga (Olanda, 1996).

Invitat în numeroase ocazii, ca solist al orchestrelor din Craiova, Brașov, Sibiu, Oradea în România, cât și al Orchestrelor Simfonice din Tunis, Beirut, Orchestra de cameră din Mons (Belgia). A cântat cu numeroși artiști de renume, precum Gerard Caussé, Michel Lethiec, François Salque. Invitat pentru a susține un recital și un master la State University Houston (Texas, 2012), a debutat pe scenele americane. Împreună cu violonistul și profesorul Mihai Ghiga, a pus bazele Fundației pentru muzica veche din România și este membru fondator al formației de muzică veche „Collegio Stravagante”, cu care a susținut numeroase concerte în România, Suedia, Finlanda, Norvegia, Elveția și Franța. Din anul 2000, activează ca lector universitar în cadrul Universității din Sfax (Tunisia), predând violoncel și muzică de cameră. Cântă pe un violoncel construit în Germania, în 1873.

RADU POSTĂVARU

Radu Postăvaru a susținut peste 1000 de concerte în țară și peste hotare și a realizat peste 100 de înregistrări profesionale ca dirijor și pianist și mai mult de 200 de emisiuni de radio și televiziune. Apare în peste 500 de articole şi cronici de specialitate, în reviste şi ziare importante, precum: ”Corriere della Sera”, ”Il Giornale”, ”Cultura e spettacoli” (Italia), ”Le Matin”, ”Le temps du Maroc”(Maroc), ”L`Aurore du Jardi” (Franţa), ”Prensa Latina” (Spania), ”Kulturmagazin” (Germania), ”Muzica”, ”Actualitatea Muzicală”, ”Cronica Română” (România) etc.

În anul 2007, a obţinut titlul de Doctor în Muzică, teza sa tratând ”Interpretarea dirijorală a poemelor simfonice din creaţia compozitorilor Franz Liszt şi Richard Strauss”, sub îndrumarea prof. univ. dr. Viorel Munteanu. De asemenea, a finalizat un master în stilistică dirijorală la clasa maestrului Horia Andreescu, tema disertaţiei fiind ”Clasic şi modern în Simfonia nr. 9 în Mi bemol major, op. 70 de Dmitri Şostakovici”.

Considerat de către criticii de specialitate un real talent al muzicii româneşti, la vârsta de cinci ani Radu Postăvaru a dirijat pentru prima dată Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iași. Un rol deosebit în această perioadă de început îi revine maestrului Ion Baciu, dirijorul şi directorul filarmonicii ieşene. Datorită precocității sale muzicale, televiziuni din Japonia, Franța, Cehia, Polonia au realizat filme documentare și artistice. În România, regizorul Alecu Croitoru a realizat filmul documentar „Ecoul” (1974), bazat exclusiv pe activitatea muzicală a tânărului dirijor. De asemenea, Radu Postăvaru a făcut parte din distribuția unor filme ca „Stejarul din Borzești” (1975) sau „Gloria nu cântă” (1976), în regia lui Alexandru Bocăneț.

CONSTANTIN SANDU

Arta interpretativă a pianistului Constantin Sandu s-a cristalizat sub îndrumarea maeştrilor săi Sonia Rătescu, Constantin Niţu, Constantin Ionescu-Vovu şi a altor presonalităţi marcante – Sequeira Costa, Dimitri Başkirov, Helena Sá e Costa şi Tania Achot. Personalitatea sa artistică îmbină rigoarea şi respectul pentru textul muzical cu o sensibilitate poetică şi o imaginaţie sonoră fascinante.

De la debutul cu orchestra, la vîrsta de 14 ani, a susţinut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate: personalitatea sa sensibilă îi permite o interpretare foarte personală şi, în acelaşi timp, autentică (Piano Journal – Marea Britanie), muzician cu o personalitate indiscutabilă, (…) un magnific simţ al culorii şi al ritmului, care se alătură unei viruozităţi categorice (Diario de Sevilla – Spania), un pianist superb, (…) un colorit şi o delicateţe magistrale, (…) măiestrie ireproşabilă. Copleşitor. (ABC – Spania), un concert plin de expresivitate şi emoţie (Público – Portugalia), o demonstraţie artistică de înaltă ţinută (Muzica – România), un general în faţa trupelor sale, Orchestra Simfonică Bodensee (L’Est Republicain – Franţa), tuşeul delicat, profund şi sunetul aproape imaterial au transportat publicul la o dimensiune de reverie (Corriere valsesiano –Italia).

Recent, a primit Premiul de Excelență și Medalia 100 pentru Centenar, din partea Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni, pentru contribuția la „păstrarea moștenirii culturale românești”.

CORINA IBĂNESCU

Pianista Corina Ibănescu născută la Brașov într-o familie de intelectuali (tatăl doctor, mama profesoară), mari iubitori ai artelor, a studiat pianul la Şcoala generală de muzică din orașul natal cu prof. Cornelia Orban, Horia Cristian și Gabriela Popescu. A continuat studiul pianului la Liceul de muzică “George Enescu” din București cu renumita profesoară Ludmila Popișteanu și s-a perfecționat la Academia ”Mozarteum” din Salzburg cu celebrul pianist și dirijor Carlo Zecchi. Este licenţiată -cu 10- a Conservatorului de Muzică “Ciprian Porumbescu din Bucureşti (specializarea pian, clasa prof. univ. Sandu Sandrin). Este laureată a concursurilor internaţionale și naționale: Senigallia -Italia, 1982 (premiul IV), Cittá di Catanzarro –Italia, 1984 (Premiul II), Olimpiada naţională 1980 (Premiul I).

În ceea ce priveşte activitatea concertistică, Corina Ibănescu a fost invitată să cânte în compania orchestrelor simfonice din Braşov, Ploiești, Botoșani, Craiova,O radea.În ceea ce priveşte activitatea concertistică, Corina Ibănescu a fost invitată să cânte în compania orchestrelor simfonice din Braşov, Oradea, Craiova, Târgu-Mureş, Ploiești, Botoșani. Desfășoară o bogată activitate concertistică în domeniul cameral, în țară și în străinătate, susținând peste 250 de recitaluri pe scene din România, Austria, Anglia, Cipru, Italia, Cehia, Portugalia și a întreprins turnee de concerte în Germania, unde a susținut 130 de recitaluri ca membră a ansamblului cameral (dixtuor) “Gh. Dima” al Filarmonicii din Braşov. A colaborat ca pianistă, cu violonistul Florin Ionescu–Galaţi, mezzosoprana Ruxandra Donose, violoncelistul Anton Niculescu, ş.a.