O lecție inedită despre schimbările climatice, la Muzeul Olteniei

0
668

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei continuă seria manifestărilor culturale înscrise în cadrul proiectului educativ „Muzeul – o şcoală altfel”, cu acțiunea „Considerații privind schimbările climatice în Oltenia”,  conferință ce va consta în videoproiecții susținute de către profesor dr. asociat Ion Marinică de la Departamentul de Fizică, din cadrul Facultăţii de Științe a Universităţii din Craiova.

Acţiunea, coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu, se va desfășura astăzi, de la ora 12.00, la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei și coincide cu perioada în care se desfășoară manifestări cultural-educative dedicate Zilei Mondiale a Apei și Meteorologiei (22-23 martie), sărbători internaţionale având ca obiectiv conștientizarea populaţiei privind resursele de apă şi gama de servicii pe care le furnizează în vederea creşterii economice și a managementului durabil al mediului, relația vreme-climă-apă în condițiile încălzirii globale.

„Este o lecție interdisciplinară – de biogeografie și ecologie”

La manifestare, vor participa studenţii Departamentului de Geografie al Facultăţii de Științe a Universităţii din Craiova, îndrumați de lector universitar dr. Oana Mititelu Ionuț și lector universitar dr. Mihaela Licurici, elevii Colegiului Tehnic „Costin D. Nenițescu”, îndrumați de prof. de protecția mediului Iulia Cristea și Melania Streinu și Liceului „Voltaire”, îndrumați de prof. dr. de geografie Mirela Enculescu, prof. de biologie Florentina Iagăru, prof. de istorie Ionela Cojocaru, prof. de matematică Mihaela Dăianu, dr. Loredana Popi – prof. de franceză și director al liceului. „Este o lecție interdisciplinară – de biogeografie și ecologie vizând aspectele regionale ale schimbărilor climatice în Oltenia (analiza statistică a mediilor lunare de temperatură în ultimii 30-40 de ani, variabilitatea climatică din iernile calde în Oltenia pe baza regimului termic şi pluviometric, efectele asupra mediului ambiant şi biotopurilor, încălzirea globală pusă pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activităţi umane)”, anunță organizatorii.

Despre politicile climatice specifice

În cadrul acestei acțiuni, se va vorbi despre evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundaţii care sunt preconizate a deveni mai frecvente şi mai intense. „Aceasta determină un impact major asupra eco-sistemelor naturale, a sănătăţii umane şi a resurselor de apă. Sectoarele economice, precum silvicultura, agricultura, turismul şi construcţiile vor suporta în mare parte consecinţe dăunătoare. Pentru a stopa pierderea biodiversităţii, trebuie reduse în mod semnificativ emisiile globale de gaze cu efect de seră, şi, în acest sens, se stabilesc politici climatice specifice”, mai spus organizatorii. Principalele surse ale gazelor cu efect de seră produse de oameni sunt: arderea combustibililor fosili pentru producerea de electricitate, transport, industrie şi gospodării; schimbări privitoare la agricultură şi la utilizarea terenurilor, cum ar fi defrişarea; depozitarea deşeurilor; utilizarea gazelor industriale fluorurate.