Magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât, luni, 20 martie a.c., că poate începe procesul poliţistului de frontieră arestat în octombrie anul trecut pentru protejarea şi coordonarea unei reţele de braconieri. Agentul, împreună cu doi colegi care i-au fost complici, furnizându-i informaţii care să-l ajute să-şi ferească protejaţii, dar şi braconierii pe care i-a ajutat, în total nouă inculpaţi, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj într-un dosar vizând comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, braconaj, folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi complicitate la aceste infracţiuni.
Magistraţii Tribunalului Dolj au constatat legalitatea rechizitoriului şi a probelor din dosar şi au hotărât că poate începe procesul celor nouă inculpaţi din dosarul reţelei de braconieri coordonată şi protejată de Aurel Iovan, poliţist de frontieră doljean, cu sprijinul altor doi colegi: „constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Iovan Aurel, Şarlă Florin, Ozunu Alexandru Ovidiu, Bărbulescu Cosmin Bogdan, Balaci Nicolae, Grecu Gheorghe Cătălin, Andrei Sorin, Tătoiu Florin Valentin, Bozgan Gigi. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 20.03.2017”, se arată în hotărârea Tribunalului.
Reamintim că, pe 9 ianuarie a.c., s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj i-au trimis în judecată pe cei nouă inculpaţi, iar acum dosarul a ieşit din camera preliminară. În urma unei anchete complexe, desfăşurate de procurori împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, s-a stabilit faptul că, în perioada iunie – octombrie 2016, Balaci Nicolae, Şarlă Florin, Ozunu Alexandru Ovidiu şi Bărbulescu Cosmin Bogdan s-au deplasat în zona Bistreţ, judeţul Dolj unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Aurel primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat, în valoare de aproximativ 2.500 euro. Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au mai stabilit că agentul Aurel Iovan a fost sprijinit şi de doi dintre colegii săi, Cătălin Gheorghe Grecu şi Sorin Andrei, care i-au oferit informaţii secrete de serviciu sau nepublice, pentru ca protejaţii săi să nu fie prinşi.