Puţini dintre noi şti că data de 21 martie marchează Ziua Internaţională de Luptă pentru Eliminarea Discriminării Rasiale. Şi mai puţini sunt cei care dau o importanţă acestei zile. Motiv pentru care senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea încearcă să tragă un semnal de alarmă, dar şi să întindă o mână de ajutor pentru a marca lupta împotriva oricărei forme de discriminare şi sprijinire a copiilor care suferă de Sindromul Down. “Ziua de 21 martie este cea care poate pentru mulţi trece neobservată, pentru că ne-am învăţat să primim, să aşteptăm pentru a primi şi să neglijăm a oferi. Trăim într-o ţară în care oamenii arată cu degetul cu mult înainte de a gândi că pot întinde mână. Trăim în România în care discriminarea este o lecţie predată din fragedă pruncie, iar copiii cresc hrăniţi cu prejudecăţi. Pe 21 martie marcăm anual Ziua Internaţională de Luptă pentru Eliminarea Discriminării Rasiale. În calitate de senator, în calitate de om, resping orice formă de discriminare, considerând că singurul principiu de diferenţiere umană este reprezentat de faptele care vorbesc pentru noi. Nu culoarea pielii, nu maladia de care suferim, nu orientarea sexuală, nu genul şi nici resursele financiare de care dispunem”, a spus Oprea.
Liberalul a mai explicat că va milita pentru ca acei copii infectaţi cu HIV-SIDA să nu mai fie respinşi la şcoală şi trataţi cu dispreţ. Voi milita pentru judecăţile corecte, bine cântărite. Nu pentru tratamentul inegal la care sunt supuse grupurile de populaţie a căror singură vină este ca au caracteristici fizice distincte de ale noastre. Rasismul este o formă de ostilitate, o răzbunare, o agresiune faţă de cei cărora tocmai noi le-am interzis accesul către o poziţie importantă. Semenii noştri fac asta, statul face asta, în loc sa exploateze în mod real termenii de integrare socială sau integrare în sistem. Vorbim în public despre egalitatea şanselor şi ne prefacem interesaţi. În realitate, suntem indiferenţi dacă acele sisteme sociale şi de mediu devin accesibile fiecăruia dintre noi şi în special celor care suferă de un handicap fizic sau psihic. Marginalizarea nu este un act care ne izolează de ceea ce credem ca e rău. Pentru simplu fapt ca noi nu suntem cei mai buni. Este un transfer de nedreptate, de frică, de descurajare, pentru acei receptori care, de fapt, au nevoie de umărul nostru”, a mai declarat senatorul.
Mario Oprea, senator PNL:
«21 martie mai înseamnă ceva. Este Ziua Internaţionala a Sindromului Down. Un moment dureros în care fiecare copil sau adult mai moare câte puţin, într-o ţară în care ei se simt invizibili, din cauza lipsei de programe specifice, din cauza lipsei de integrare socială sau din cauza absenţei unor specialişti. Pentru că, aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, cred în puterea exemplului personal, am ales să mă înscriu voluntar în Asociaţia Up Down România şi să sprijin demersurile pe care organizaţia le derulează spre ajutorarea copiilor diagnosticaţi cu Sindromul Down. De asemenea, în baza acestei colaborări, voi face tot posibilul pentru a îmbunătăţi sistemul legislativ care momentan este în defavoarea acestor persoane deosebite. Consider că este un prim pas în lupta împotriva celor care nu au descoperit sensul cuvântului implicare şi o plecăciune în faţa celor peste 30.000 de români cu Sindrom Down care, în felul lor unic, ne demonstrează nouă, celor „normali”, că dragostea pe care o purtam în noi şi responsabilitatea faţă de cei din jurul nostru sunt arme suficient de puternice pentru a arăta un lucru vital. Acela că ne pasă».