Luna internaţională de luptă împotriva Cancerului la Intestinul Gros – Există şanse de supravieţuire!

0
548

Cancerul la intestinul gros poate fi prevenit şi chiar vindecat dacă este depistat la timp. Mesajul specialiştilor în acest sens este foarte clar şi a fost reînnoit cu ocazia unui workshop organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, la sfârşitul săptămânii trecute. La întâlnirea care a avut loc la Predeal au participat alături de medici şi câţiva pacienţi diagnosticaţi cu cancer al intestinului gros care au rememorat clipele grele prin care au trecut.

Într-o ţară care ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte investiţiile per pacient oncologic, cei care s-au confruntat cu sincopele sistemului sanitar românesc şi au câştigat totuşi lupta cu această cumplită maladie susţin cu tărie ideea de prevenţie. Este nevoie de un control măcar o dată pe an, iar bolnavii care s-au vindecat repetă ori de câte ori au ocazia: un simplu consult medical poate salva o viaţă. Poveştile lor nu au cum să te lase indiferent. De la drama pe care au trăit-o în momentul în care au aflat că sunt bolnavi de cancer la tratamentul dureros pe care au fost nevoiţi să-l îndure şi până la bucuria de primi din partea doctorului vestea că sunt vindecaţi. Cu toate acestea, se feresc de privirile încărcate de compasiune şi mai degrabă caută puţină speranţă.

„În urmă cu opt ani am fost diagnosticată cu cancer la intestinul gros. Vestea că sunt bolnavă m-a şocat, dar am făcut tratament şi, din fericire, am supravieţuit. Au fost cu siguranţă multe momente de disperare în care nu ştiam dacă o să mai trăiesc peste câteva luni. Acum pot spune că există şanse de supravieţuire cu respectarea anumitor condiţii. Este foarte important controlul la medic. Mesajul meu ca fost pacient este că se poate trăi şi după un cancer. Ba, mai mult, pofta de viaţă este mai mare după ce ai trecut printr-o astfel de încercare. Ajungi să preţuieşti tot ce este în jurul tău”, a povestit Isabela Grosu, unul dintre pacienţii care s-au vindecat de cancer.

Numărul de pacienţi diagnosticaţi a crescut constant în ultimii ani

Medicii prezenţi la eveniment, dr. Dana Stănculeanu – de la Institutul Oncologic Bucureşti şi dr. Adina Croitoru – de la Institutul Clinic Fundeni, au avertizat asupra creşterii constante a numărului de cazuri. Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer în România este de 8.696 de cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer. Chiar dacă boala apare în special la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, în ultimul timp această formă de cancer a fost înregistrată şi la pacienţi de 18 ani.

„Vorbim de o boală pe care o întâlnim tot mai des în România. Despre cancerul intestinului gros se ştie foarte puţin, este o boală despre care în general ne este jenă să vorbim şi de aceea ne-am gândit că ar fi oportun să comunicăm şi să mediatizăm simptomele acestei boli şi modalităţile ei de prevenţie”, a spus dr. Dana Stănculeanu.

Totodată, dr. Adina Croitoru a precizat că metodele de diagnosticare ale acestui tip de cancer sunt decise de medic, în funcţie de simptomele fiecărui pacient în parte, irigografia fiind metoda radiologică cea mai eficientă pentru diagnosticul cancerului intestinului gros. O ecografie poate depista boala în stadiu precoce.

Nu există un program naţional de prevenţie

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, s-a declarat total nemulţumit de faptul că Ministerul Sănătăţii nu desfăşoară în acest moment un program de screening la nivel naţional. În plus, conform ultimelor studii, românii sunt cetăţenii europeni cei mai puţini informaţi din punct de vedere sanitar. Asta în condiţiile în care şansa vindecării pacienţilor de cancer intestinal gros este strâns legată de stadiul bolii la momentul diagnosticării şi, prin urmare, de gradul de informare. „Un studiu realizat de noi recent a arătat că românii nu sunt informaţi suficient cu privire la cancer. Ca urmare, federaţia noastră derulează campanii menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la bolile oncologice. În această lună vorbim despre cancerul intestinului gros, a doua cea mai întâlnită formă de cancer în ţara noastră”, a precizat Cezar Irimia.