183 de catedre vor fi desfiinţate
Învăţământul preuniversitar doljean va avea, din toamnă, cu 183 de posturi mai puţine. Catedrele desfiinţate, după realizarea încadrărilor pe baza noilor planuri de şcolarizare sunt, în majoritate, din mediul urban. Afectaţi de aceste restructurări sunt dascălii titulari. Astfel de restructurări se aplică anual. De exemplu, în toamna anului trecut au mai fost desfiinţate alte 225 de posturi.
Lista catedrelor intrate în restrângere de activitate din anul şcolar viitor a fost afişată, ieri, la sediul Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Restructurarea afectează toate disciplinele. Din cei 183 de restructuraţi, 47 şi-au pierdut catedrele titulare din anii trecuţi. Toţi profesorii care ocupă aceste norme aflate în restrângere de activitate va trebui să-şi găsească până la 1 septembrie a.c. o altă catedră pentru a rămâne în sistem. Cele mai multe dificultăţi vor întâmpina dascălii de Informatică, Matematică şi de discipline tehnice, pentru care conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a anunţat că este posibil să nu găsească soluţii definitive.
Restructuraţii pot obţine soluţii definitive sau temporare
Pentru a obţine o nouă catedră, titularii rămaşi fără posturi trebuie să-şi facă dosare cu activităţile desfăşurate. Pe baza punctajelor cumulate vor avea prioritate să ocupe noi posturi, titulare sau rezervate, ce vor fi repartizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj în şedinţele publice din 5 şi 6 mai a.c. Emoţiile sunt foarte mari în rândul acestor cadre didactice, în primul rând pentru că şi-au pierdut catedra şi în al doilea rând pentru că este posibil ca stabilitatea locului de muncă să fie afectată şi pentru anii următori. Conducerea ISJ Dolj dă însă asigurări că, pentru anul şcolar viitor, nu vor exista situaţii de profesori titulari care să intre în şomaj după această restructurare.
„Între 8 şi 22 aprilie vor fi depuse şi evaluate dosarele şi în urma clasamentului se vor organiza şedinţele publice. Din experienţa anilor precedenţi, nu am avut situaţii de şomaj în rândul cadrelor didactice. S-au rezolvat toate cazurile. Şi acum am evaluat orele disponibile şi în nici un caz nu vom aplica şomajul. Soluţiile oferite pot fi permanente sau pot fi temporare pe catedre rezervate. Cea mai nefericită situaţie este aceea în care rezolvarea este doar temporară, pe o perioadă de un an, pe catedră rezervată din diverse motive: concedii de studii, de maternitate sau chiar pentru detaşarea într-o funcţie de conducere în interesul învăţământului sau o altă funcţie în sistemul public”, a precizat Alexadru Gâdăr, inspectorul şcolar general adjunct.
Profesorii care vor refuza oferta Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj din şedinţele publice vor intra în şomaj.
Luni se vor asigura completările de normă
Potrivit calendarului de mişcare a personalului didactic, luni, 28 martie a.c., începând cu ora 9.00, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj va avea loc şedinţa publică pentru completarea normei cadrelor didactice titulare care, în urma încadrării pentru anul şcolar următor, au rămas cu mai puţin de 18 ore. Pentru această etapă, în judeţul Dolj sunt 175 de norme şi fracţiuni de norme pentru disciplinele Informatică, Educaţie Fizică şi Sport, Limba română, Limba latină, Matematică, Engleză, Germană, Spaniolă, Franceză, Religie ortodoxă, Biologie, Chimie, Geografie, Istorie, Ştiinţe Socio-Umane şi discipline tehnice. Orele care rămân libere în această etapă vor fi transferate la şedinţele pentru rezolvarea restrângerilor de activitate.
somaj peste tot, saracie, dar pdl asii zic ,ca o ducem bine!
harababura totala la isj cu dosarele…turnul babel era infim fata de isj dolj
Comments are closed.