În Dolj, până acum, 12 cazuri de şcolarizare la domiciliu, pentru elevii cu boli cronice

0
510

Conform legislaţiei în vigoare, elevii din Dolj, la fel cum sunt cei din toată ţara,  care studiază în şcolile de masă,  pot beneficia de învăţământ la domiciliu şi în unităţi medicale. Tipul de şcolarizare este disponibil pentru elevi care au boli cronice sau boli care necesită perioade de spitalizare,  mai mari de patru săptămâni, cu sau fără alte deficienţe asociate, care, temporar sau permanent, nu pot frecventa cursurile şcolare în cadrul unităţii de învăţământ. Şcolarizarea la domiciliu se aprobă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. În acest moment, sunt 12 cazuri de şcolarizare la domiciliu, în Dolj.

Școlarizarea la domiciliu a elevilor din școlile de masă se realizează în baza Ordinului nr. 5086/2016. Conform ordinului, de şcolarizarea la domiciliu sau chiar la spital, pot beneficia elevii cu boli care necesită perioade de spitalizare mai mari de patru săptămâni, cu sau fără alte deficienţe asociate, care, temporar sau permanent, nu pot frecventa cursurile şcolare în cadrul unităţii de învăţământ normal.  Procedura operațională privind școlarizarea la domiciliu a elevilor cu CES din școlile de masă, ce a fost postată pe site-ul ISJ Dolj (www.isjdolj.ro) și este aplicată în activitatea didactică de personal. Şcolarizarea la domiciliu este asigurată începând cu învăţământul primar şi până la liceu inclusiv. Conform precizărilor prof. Marinela Dumitrescu (FOTO), inspector şcolar pentru învăţământ special, excepţie fac elevii de la Şcoala profesională. „Inspectoratul Școlar Județean Dolj a elaborat o procedură operațională în acest sens, respectând cadrul didactic din județul Dolj (învățători, profesori, profesori de sprijin) , cu scopul de a le acorda elevilor aflaţi în imposibilitatea frecventării şcolii de masă şansa să atingă un nivel de educaţie corespunzător particularităţilor individuale, premisă a unei bune integrări sociale şi profesionale, în baza certificatului de orientare școlară și profesională eliberat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj. Astfel, în perioada  octombrie 2021-februarie 2022, sunt 12 cazuri de școlarizare la domiciliu, dând şi exemple în acest sens:  Școala Gimnazială Breasta, Școala Gimnazială Predești, Liceul Teoretic ”George St. Marincu” Poiana Mare, Liceul Tehnologic ”Horia Vintilă” Segarcea, Școala Gimnazială Ostroveni, Colegiul Național ”Elena Cuza” Craiova, Liceul Energetic Craiova, Liceul Tehnologic ”Petre Baniță” Călărași, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Filișanu” Filiași . Certificatul de orientare şcolară se eliberează pe baza documentelor medicale şi a evaluării copilului. Înscrierea se face în urma unei solicitări scrise din partea părintelui/tutorelui legal instituit, de regulă la unitatea de învăţământ aflată în proximitatea domiciliului. Unitatea de învăţământ care organizează şcolarizarea copilului/elevului/tânărului la domiciliu elaborează şi supune spre aprobare Inspectoratului Şcolar Judeţean, planul educaţional individualizat şi propunerile privind cadrul didactic sau cadrele didactice care asigură instruirea elevului la domiciliu. Monitorizarea cursurilor desfăşurate pe perioada de şcolarizare la domiciliu revine în totalitate unităţii de învăţământ rezidenţiale ” a precizat inspectorul şcolar Marinela Dumitrescu.

 

Planuri – cadru, stabilite prin lege

Elevii şcolarizaţi la domiciliu studiază toate disciplinele din planurile-cadru corespunzătoare nivelului lor de studii. Aceștia beneficiază de planuri educaţionale individualizate, elaborate pe baza programelor şcolare adaptate de către cadrele didactice de specialitate din unitatea de învăţământ organizatoare a şcolarizării la domiciliu, aprobate de I.S.J. Dolj. ” Durata orei de curs pentru învăţământul primar este de 45 de minute, iar pentru învăţământul gimnazial şi liceal este de 50 de minute. Numărul maxim de ore pe săptămână este de 4 ore pentru învăţământul primar, 6 ore pentru învăţământul gimnazial şi de 8 ore pentru învăţământul liceal”, a mai spus  Marinela Dumitrescu.

Conform ordinului nr. 5.086/2016 categoriile de deficienţe (afectări) pentru care se poate asigura şcolarizarea la domiciliu sau la spital sunt: afectări (deficienţe) ale sistemului nervos şi funcţiilor mentale globale, afectări ale structurilor şi funcţiilor senzoriale; afectări ale structurii laringelui şi funcţiilor sale; afectări ale structurii şi funcţiilor sistemelor cardiovascular, respirator şi imunitar; afectări ale structurii şi funcţiilor sistemelor digestiv, metabolic şi endocrin; afectări ale structurii şi funcţiilor aparatului urinar; afectări ale structurii şi funcţiilor aparatului locomotor şi corespunzătoare mişcării şi ale muşchilor; afectări ale structurii pielii, anexelor şi funcţiilor tegumentului; afectări legate de boala canceroasă; afectări multiple ale organismului legate de boli genetice invalidante; afectări ale organismului legate de transplantul de organe. În situaţiile elevilor din Dolj care beneficiază de tratament sau spitalizare în alte judeţe trebuie să solicite şcolarizare în regim special la unităţile şcolare din localităţile în care sunt spitalizaţi sau se tratează.